Хакери удрят банкоматите в Европа от дистанция

Хакери удрят банкоматите в Европа от дистанция
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Хакери са атакували дистанционно банкомати в десетина европейски страни, включително България, чрез зловреден софтуер, който кара машините да освождават пари като при печалба на джакпот на игрален автомат. Предупреждението е на руска фирма за кибер-сигурност. Най-големите производители на банкомати в света заявиха, че са наясно с проблема и работят с клиентите си за неговото неутрализиране, предаде БНТ.

Обирите в Европа са осъществени от дистанционни центрове. Така са били поразени голям брой машини на принципа "удряй и бягай"- източване на големи суми за кратко време, преди реакция на банките. Досега хакерските атаки срещу банкомати бяха ограничени от необходимостта за пряк достъп до устройствата. Свидетели сме на нов вид организирана престъпност, изтъкват специалисти, които проучват констатациите на руската компания за кибер-сигурност Груп Ай Би.

Според нея, електронните обири в Европа са дело на една единствена група, наричана Кобалт, на името на компютърен инструмент за тестване на сигурността. Чрез него хакерите проникват от заразени с имейл компютри от вътрешните мрежи на банките в сървърите, които управляват банкоматите. Руската фирма не споменава конкретни финансови институции, но посочва, че "жертвите" са в няколко бивши съветски републики, както и в Русия, България, Холандия, Полша, Румъния, Испания, Великобритания и Малайзия.

През лятото дистанционно бяха източени банкомати в Тайван и Тайланд. Според властите там откраднатите наличности са били събрани от екипи-мулета, дошли от Източна Европа. Този месец ФБР предупреди американските банки да бъдат бдителни след посегателствата в Азия, съобщава Уол Стрийт Джърнъл. Бюрото отказа да коментира набезите в Европа, засега няма становище на Европол за прогнозираните от руската компания нови обири на банкомати.

#хакери #зловреден софтуер #банкомати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници