Наложиха временна карантина в бежанския център в Харманли поради опасения от зараза

Наложиха временна карантина в бежанския център в Харманли поради опасения от зараза
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

 

Временно се преустановява движението на бежанците извън територията на центъра в Харманли заради опасенията за здравословното състояние на настанените в него мигранти. Мярката се налага докато траят изследванията и лечението на настанените чужденци в лагера. От началото на годината там са направени над 13 хиляди изследвания. Това обявиха на брифинг в Министерство на здравеопазването този следобед зам.-министър Ваньо Шарков и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде БГНЕС.

Лицата няма да имат право да напускат центъра докато се извърши пробонабирането, изследването и лечението за лицата, които е необходимо. Ако се изолират малък брой лица, ние разполагаме с помещения за изолиране и те ще бъдат настанени вътре. Но сега, първоначално, ще направим план-график коя болница какви специалисти ще осигури – паразитолози, инфекционисти, дерматолози, обясни от своя страна Петя Първанова. Председателят на ДАБ каза, че в момента в центъра в Харманли има 3004 настанени чужденци.

Д-р Кънчев каза, че за малария са правени тестове, правени са натривки. Той каза, че краста не се предава от обикновен контакт – крастата се предава при много интимен контакт и тя не е непозната на България.

От началото на годината досега в бежанския център в Харманли са потвърдени общо 64 случая на краста. Местните хора се притесняват и от тропическото заболяване кожна лайшманиоза. От дни в Харманли и в региона се надига голямо недоволство и страх у хората заради възможните зарази. Вдигнаха се и протести, на които се чуха искания за оставка на председателя на Държавната агенция за бежанците Първанова и на временния директор на центъра в Харманли. 

#бежанците #Ваньо Шарков #Ангел Кунчев #Петя Първанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници