Съдът отложи делото за пране на пари срещу Брендо за 24 юли

Съдът отложи делото за пране на пари срещу Брендо за 24 юли
Евелин Банев бе задържан на 16 май тази година при полицейска операция „Кокаинови крале“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдът отложи делото за пране на пари срещу Евелин Банев – Брендо за 24 юли 2012 г.

Защитата на подсъдимия поиска по делото да бъдат приложени протоколите от задържането му и обиска, както и протоколите за иззетите от дома му вещи, като документи и книги, а съдът намери искането за основателно, предаде „Фокус“.

Евелин Банев - Брендо, е подсъдим за организиране на престъпна група за пране на пари заедно с бившата му съпруга Моника Добринова, Десислава Дишлиева - съпруга на застреляния Константин Дишлиев, и брат му Симо Карайчев.

Според обвинението те са изпрали 11 138 650 евро или над 21 000 000 лева, спечелени от наркотрафик. Групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

Разследването за пране на пари срещу четиримата е отделено от производство срещу Константин Дишлиев от края на 2004 г.

Тогава пред съда показания дадоха шестима свидетели, сред тях и семейство Недялкови. Те заедно с Костадин Дишлиев и съпругата ми Десислава преди повече от 6 години са учредители на дружеството PFU („Прайвит файнънс юнион“).

Според обвинението именно чрез него престъпната група е изпрала част от парите, превеждайки ги по банкови сметки.

Евелин Банев бе задържан на 16 май тази година при полицейска операция „Кокаинови крале“.

Акцията е международна и при нея бяха задържани 15 българи и 15 чужди граждани, сред които 12 са италианци, един словенец, румънец, грузинец.

На 1 юни Софийският апелативен съд остави за постоянно Брендо в ареста.

„Миналата седмица, след като приключи делото за задържането му във връзка с европейската заповед за арест, аз му предадох документи, които са за осъществяване на защитата. Те са му били иззети напълно без основание, защото документите, които се предават от адвокат във връзка с делото, са неприкосновени. Това препятства защитата“, обясни адвокатът на Брендо Ина Лулчева пред БГНЕС в понеделник.

Защитниците на Евелин Банев настояват, че правото му на защита е нарушено и е необходима проверка за иззетите документи.

„Това не гарантира тайната между адвокат и подсъдим и така се нарушава правото му на защита. При липсата на гаранции за конфиденциалност на отношенията адвокат–клиент и респективно опит за упражняване на контрол върху това как се осъществява защитата, никаква защита не може да има“, подчерта Ина Лулчева.

Лулчева поиска и доказателствата, които са иззети в резултат на тези претърсвания, също да бъдат приложени по делото.

Оказа се, че един ден Брендо е бил и в болницата към затвора, адвокатът му не поиска да каже защо, но защитата е подала молба да се установи какво е здравословното състояние на Евелин Банев.

Двама от свидетелите по делото са от чужбина и в момента пребивават там. Те отказват да дадат свидетелски показания по делото.

#Ина Лулчева #„Кокаинови крале“ #трафик на наркотици #пране на пари #Брендо #Евелин Банев #Евелин Банев – Брендо

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници