Можем ли да изберем пола на бебето?

Можем ли да изберем пола на бебето?
A A+ A++ A

Според специалистите краткият отговор на въпроса е не, няма кой знае какво да се направи,за да изберете пола на бебето. Има медицински технологии, чрез които може да се избере мъжки или женски ембрион, но те се използват само по медицински показания.

Колкото до личното ви предпочитание към единия или другия пол, има редица проучвания по въпроса. Според едно от тях жените, които ядат зърнени закуски сутрин, е по-вероятно да заченат момчета. Но учените поставят под въпрос тези резултати и оспорват истинността на данните.

Има много „бабешки“ препоръки за избиране пола на бебето по отношение на всичко – от храненето до позицията по време на секс, но нито един метод не се е доказал и всички те са по-скоро вярвания и легенди.

Полът на бебето може да се установи в ранна бременност и дори да се знае още преди зачеването, но това се провежда от специалистите само по медицински показания. Медицинската етика не позволява да се правят подобни изследвания при здрави родители и нормална бременност.

Въпросът е сериозен, когато в семейството има генетично заболяване, засягащо пола, и когато е възможно предаването на поколението да се избегне чрез селекция на пола. Такова заболяване е например хемофилията. Ако в двойката бащата е болен от хемофилия, то знае се, че всички родени момчета ще бъдат здрави, а всички родени момичета – носителки на гена за болестта. В този случай може да се направи селекция на мъжки или женски ембрион чрез ин витро метод или чрез изкуствена инсеминация със сперма, съдържаща само един вид сперматозоиди.

По материали на WebMD.com

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници