Горанов: Със сигурност не подкрепяме промяна в данъчния модел

Горанов: Със сигурност не подкрепяме промяна в данъчния модел
Източник: www.capital.bg
A A+ A++ A

 

Със сигурност не бихме подкрепили промяна на данъчния модел, заяви днес пред медиите в НС финансовият министър в оставка Владислав Горанов, след като депутатите приеха Бюджет 2017 на първо четене. Нямаше да стане катаклизъм, ако бюджетът не бе подкрепен - има механизми, по които да се продължи, но подкрепата вчера на бюджетите на НЗОК и ДОО и отхвърлянето днес на общия бюджет щеше да роди един интересен казус за несъгласуваност между бюджетите, предаде БГНЕС.

Бюджетът е на българските граждани - оттук нататък е важно кой, по какъв начин изразходва парите на хората, смята той. Другата тема, която сигурно ще бъде дебат на предстоящата предизборна кампания, свързана с избора на нов парламент, е дали ще се промени данъчната система. Всички заявки досега от страна на БСП говорят, че те искат да променят данъчния модел. Останалите партии твърдят, че този модел трябва да бъде съхранен. БСП най-добре знаят колко трудно се взима от богатите, за мен те и сега плащат повече от бедните, смята той.

Технически погледнато има предложения, които биха могли да бъдат приети между двете четения, но като вносители смятаме, че разходите са балансирани оптимално. Ако мнозинството, което подкрепя правителството, продължи да го прави и в последните му законодателни стъпки, мисля, че ще имаме един добър бюджет, който няма да бъде объркан от популистки предложения между първо и второ гласуване, повтори министърът в оставка.

Новото мнозинство най-вероятно ще дойде след парламентарните избори, хубавото е, че намерихме сили в мнозинството, което досега подкрепяше правителството , за да дадем възможност държавата да продължи по пътя си без сътресения, подчерта Горанов.

Той изрази надежда, че ще бъде разплатено в срок задължението към руската страна за АЕЦ „Белене”. А за концесията за летище София той каза, че в бюджета има отбелязани приходи от нея, ако те не постъпят, няма да има и съответно предвидените разходи.Продължавам да смятам, че концесията е по-добрия начин да се управлява летището- освен ефекта за цялата транспортна система от приходите от нея, уверен съм, че един нов инвеститор ще подобри услугата, поне практиката в Европа е такава, посочи Горанов. 

#Владислав Горанов #Белене #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници