Фандъкова иска да санкционира собственици на срутени сгради

Фандъкова иска да санкционира собственици на срутени сгради
По думите на Фандъкова най-важна е поддръжката на всички обществени и частни сгради. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ангажимент и отговорност за състоянието на сградите е по принцип на собствениците, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Това земетресение ни показа, че трябва да си кажем, че е крайно време всички собственици и частни, и държавни, да се ангажират много сериозно за състоянието на сградите. Комисии правят огледи в момента. Имаме ангажимент към най-пострадалите общински и частни сгради", поясни Фандъкова в неделя пред БНР.

По думите й най-важна е поддръжката на всички обществени и частни сгради.

„За съжаление в безвремието след 1989 г., години напред нямаше не само обследвания, но и реконструкции и ремонти на общински сгради, пътища и мостове”, добави градоначалникът.

В последните години имаме конкретни средносрочни програми, които засягат както общинските сгради, така и пътищата и мостовете. 54 моста имаме реконструирани през последните 4 години, посочи Фандъкова и даде за пример моста на бул. „Брюксел", моста „Чавдар", моста на бул. „Драган Цанков".

Столичният кмет каза, че в момента се реконструира мостът на жк „Надежда" и при Сточна гара.

„В ситуация на последствия от бедствие няма как да не наблюдаваме сградите непрекъснато и постоянно, тъй като обстоятелствата се променят. Първоначалните огледи никога не могат да бъдат категорични. Имаме първоначални огледи на експерти с данни за щети около 1.3 млн. лева. В детската градина във Владая е започнат спешен ремонт на покрива. Започнахме и обстойните огледи, но те изискват време, там срокът е един месец, който аз съм дала. По правилата на комисията срокът за оглед е три месеца", посочи столичният кмет.

За срутената фасада на 90-то училище в „Люлин", Фандъкова каза, че след този случай е поискала повторен оглед на всички сгради на детски градини и училища.

„Към момента по-сериозно внимание обръщаме на 11 училища и 7 детски градини в столицата. Имаме затворена сграда на детска градина в село Герман. В село Мърчаево училището пострада чувствително, децата от детската градина там са пренасочени към детската градина във Владая. Затворено е 90-то училище в „Люлин", децата там ще учат в друга сграда. Всички районни комисии работят и днес, за да може до края на деня да ми дадат информация със своите подписи, за да можем да сме сигурни, че утре децата могат да отидат в безопасни сгради. Компромис съм разпоредила да не се прави. Ако има и най-малък риск, по-добре е да се изчака няколко дни да се обезопасят сградите и едва тогава да приемаме деца", категорична е Фандъкова.

Тя каза, че са поели ангажимента и да се направят експертизите.

„Това бяха и най-големите притеснения по отношение на големите сгради на територията на Столична община, след като получим експертизите ще вземем решение какво да се прави. Ясно е, че след земетресението във Вранча бяха въведени по-сериозни изисквания и сградите, които се строят от този момент насам отговарят на тези стандарти. Не трябва да забравяме, че в София има сгради с предписания за събаряне, за отстраняване на опасни елементи, всичко това е отговорност на собствениците", отбеляза кметът на столицата.

Според нея трябва да се санкционират собственици, които не се грижат за сградите, защото те не носят отговорност само за себе си, а и за гражданите, които може да минат под такива неустойчиви сгради.

#Йорданка Фандъкова #кмет #София #Столична община #Люлин #Владая #Вранча #земетресение #Надежда #Сточна гара #Герман #Мърчаево

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници