Все повече гърци местят бизнеса си в Петрич

Все повече гърци местят бизнеса си в Петрич
По думите на заместник-кмета на общината Христо Батев почти 100 са емигриралите в България гръцки фирми. Снимка: БНТ
A A+ A++ A

Все повече гръцки фирми търсят по-стабилна финансова среда в чужбина и емигрират в градове като българския Петрич.

В малкия български град до границата с Гърция, има около 20 хил. жители и през последните три години в него са направени инвестиции за над три милиарда евро, предаде БТА, позовавайки се на гръцкото електронно издание greekreporter.com.

Собственикът на гръцки ресторант в центъра на Петрич Дионисис Пападатос казва, че финансовата криза го е накарала да емигрира.

„Гърците не искат да отидат само в България. Те се нуждаят да избягат от Гърция по принцип," обяснава Пападатос.

Фирмата на Йоргос Константопулос се е преместила от Солун и сега в нея работят 50 души: „Гърците вече не вярват на държавата. Всеки месец чуваме за нещо ново - данъци, данъци и пак данъци," посочва Константопулос.

България изглежда добър избор за бизнесмените, тъй като там данъците са по-ниски, заплатите по-малки и най-вече заради по-голямата финансова сигурност, посочва изданието. В Петрич бизнес развиват десетки гръцки фирми.

Има ресторанти, магазини, кафенета. По думите на заместник-кмета на общината Христо Батев почти 100 са емигриралите в България гръцки фирми.

Гърците посещават България не само за работа, но и за да пазаруват. Основната част от пътуващите гърци живеят в северната част на страната.

Според данни на гръцко-българската търговска камера приблизително 40-50 хиляди работни места в България зависят от гръцките фирми и посетителите от Гърция.

#гръцки фирми #бизнес #Петрич #Гърция #България #данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници