Краста и лайвманиоза в бежанския център в Харманли. Има ли бум на екзотични болести?

Краста и лайвманиоза в бежанския център в Харманли. Има ли бум на екзотични болести?
Източник: Кросс
A A+ A++ A

Информация за краста и екзотични заразни болести в бежанския център вдигна на крака Харманли. Последваха поредица от проверки от институциите и спорове по темата. Има ли бум на екзотични, непознати за България зарази и има ли опасност от избухване на епидемия в града?

Д-р Наталия Спиридонова от "Надзор на заразните болести" в РЗИ коментира, че дали има лайшманиоза в център за бежанци в Харманли следва да кажат специалистите по паразитологични заболявания. "Въпрос на няколко дни е те да извършат преглед на хората, да се вземат проби от кожата и да излязат със становище дали се касае за тази болест”, предаде Нова тв.

„В България висцералната лайшманиоза е заболяване, което се среща, макар и спорадично. Има случаи от 2014 г., които са били в Южна България. Заболяването се предава чрез мушица, която трябва да смуче кръв от човек, който е инфектиран и след това да ухапе здрав човек”, обясни още д-р Спиридонова. 

Директорът на бежанския център Димитър Захариев зави, че това е търсене на сензация, която предизвиква негативен ефект в обществото. "Когато правим прием на бежанци и забележим, че има хора със съмнения за каквато и да е болест, ние ги насочваме към специалисти или ги лекуваме. Дали са с краста или други кожни обриви, всички те се лекуват”.

Той заяви, че има изолатор, който е оборудван и при нужда се използва.

#Димитър Захариев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници