Правителството предлага посмъртно да бъде награден юрист проф. Константин Кацаров

Правителството предлага посмъртно да бъде награден юрист проф. Константин Кацаров
http://fonds-katzarov.ch/
A A+ A++ A

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за удостояването посмъртно на проф. Константин Кацаров с орден „Св. Св. Кирил и Методий”.

Проф. Кацаров (1898-1980) е изтъкнат български учен юрист, адвокат и историк. Следва правни науки в Берн, Швейцария, където защитава и докторат. В периода 1936-1953 г. е извънреден и хоноруван професор в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на „Систематичен курс по българско търговско право” и десетки други трудове, които го нареждат сред именитите български учени юристи. Избран е за член на авторитетни правни дружества и асоциации във Великобритания, САЩ, Франция, Швейцария и Германия, както и на Словашката академия на науките. През 1960 г. Институтът по сравнително право към Парижкия университет публикува неговия фундаментален труд „Теория на национализацията”, който е преведен на седем езика и издаден в 11 страни, информира БГНЕС.

Освен в правните науки, проф. Кацаров е известен като изследовател на международните отношения. Най-значимите му книги в тази област са „Проиграна победа” и „60 години живяна история”.

През 1969 г. с лични средства основава фондацията „Константин и Зиновия Кацарови”, отпуснала стипендии на повече от 350 българи с цел да продължат образованието си, да подготвят докторати и да повишат своята квалификация в различни области. Фондацията спонсорира и научни проекти, финансира издаването на книги, организира музикални и други прояви, участва в дарителски кампании и има значим принос за разширяване на сътрудничеството между България и Швейцария.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници