Депортираха “момичето със зелените очи“ обратно в Афганистан

Депортираха “момичето със зелените очи“ обратно в Афганистан
http://www.sbj-bg.eu/
A A+ A++ A

Афганистанката, увековечена върху корицата на сп.“National Geographic“, беше депортирана днес от пакистански служители в разкъсваната й от война родина, след като беше задържана за кратко за използване на фалшиви лични документи, пише БГНЕС.

Шарбат Гюла, чиито очи бяха запечатани на снимка, направена в бежански лагер в Пакистан през 1980-те години,и се превърнаха в най-известната корица на „National Geographic“, беше изписана от болница, където се лекуваше от хепатит С. Тя била отведена до границата заедно с четирите си деца. Информацията беше потвърдена от Асматулах Вазир от градските власти на граничния град Торкам. Гюла е била придружена от служители на афганистанското посолство. Миналата седмица пред репортер на АФП афганистанката заяви, че й се къса сърцето от перспективата да бъде върната в родината й. „Афганистан ми е само родно място., но Пакистан е моята родина, смятам го за моята държава. Реших да живея в Пакистан.“

Жената е пристигнала в Пакистан, когато е била дете, 4 или 5 години след съветското нахлуване през 1979 г. в Афганистан. Тя е една от милионите афганистанци, потърсили убежище в чужбина от тогава.

От юли насам стотици хиляди афганистанци се завърнаха в родината си поради страх от репресии, тъй като март 2017 г. е крайната дата за окончателно завръщане на всички афганистански бежанци. До октомври от Пакистан в Афганистан са се завърнали около 350 000 афганистанци, очаква се до края на годината да ги последват още 450 000.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници