Избори 2 в 1: Избираме петия президент и отговаряме на 3 въпроса на референдум

Избори 2 в 1: Избираме петия президент и отговаряме на 3 въпроса на референдум
pia-news.com
A A+ A++ A

Днес в България ще бъдат проведени избори по схемата 2 в 1, а на няколко места дори 3 в 1. Освен да определим кой ще бъде новият президент на страната или поне кои двама ще отидат на балотаж, ако никой от кандидатите не събере над 50% подкрепа от избирателите, ще участваме и в национално допитване с 3 въпроса. В 3 населени места пък ще бъдат проведени и избори за кмет.

Избирателните секции отварят врати точно в 7:00 ч., а хората ще могат да пуснат бюлетините си до 20:00 ч. При натрупване на повече хора в края на изборния ден ръководството на Секционната избирателна комисия ще може и да удължи изборния ден, за да могат всички желаещи да пуснат гласа си.

Изборът за нов държавен глава ще бъде между 21 кандидати. Толкова допусна ЦИК до бюлетината, след като двама отпаднаха. Най-голям брой от кандидатите бяха издигнати от инициативни комитети. Някои от които след това бяха подкрепени и от политически сили. Други пък направо бяха издигнати от партии, а трети – от коалиции.

Броят на българите в избирателните списъци, които ще могат днес да пуснат бюлетина за президент, са 6 834 278, сочат данните на ЦИК. Избирателните секции у нас ще бъдат 12 249. От които 162 са подвижни, 276 – временни, които ще бъдат разположени в затвори, болници, домове за възрастни хора и т.н. Извън територията на страната пък ще има общо 325 избирателни секции в 71 държави. Във Великобритания, тъй като все още е член на ЕС, те ще бъдат 53. В Турция и САЩ пък избирателните секции ще са по 35, колкото е максимумът за държава извън Евросъюза. В останалите страни по света секциите ще са по-малко.

Паралелно с бюлетината за президент ще пускаме и такава за референдума, но в друга урна. Въпросите, на които ще трябва да отговорим са 3:

- Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Право на глас на референдума ще имат 6 832 288 български граждани, което е с 1990 по-малко от тези, които имат право на глас за президентските избори. Причината за разликата е, че при издаването на указа на президента за провеждането на референдума – на 8 август, не са имали постоянен адрес на територията на България, каквото е едно от изискванията.

На 3 места в страната днес ще бъдат проведени и частични избори за кмет. Право да гласуват на тях имат 90 455 избиратели. Огромната част от тях - 88 882, са в избирателните списъци на столичния район „Младост“. От останалите 771 граждани ще могат да гласуват за кмет на Грохотно, а 802 - на Друмево.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници