До 2019 г. в София ще има 12 нови метростанции

До 2019 г. в София ще има 12 нови метростанции
http://www.metropolitan.bg
A A+ A++ A

Започна изграждането на тунела, който ще свърже метростанция в района на Малък градски театър „Зад канала” с 8-мата метростанция - на бул. „Владимир Вазов". Това стана ясно по време на проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова на строителната площадка. По думите ѝ метроучастъкът е с дължина 850 метра.

Той е част от третата линия на метрото. В момента се изграждат 7 от станциите на третия лъч. С началото на строителните работи ще започне и изграждането на осмата станция.

Фандъкова обясни, че заедно с новите участъци, ще се свържат големи жилищни райони като „Овча купел", „Красно село", както и „Хаджи Димитър" с центъра. Столичният кмет отбеляза, че до края на 2019 г. трябва да бъде пуснат целият участък, вследствие на което софиянци и гости на града ще разполагат с поне 12 км нови линии на метрото и с 12 метростанции. По думите ѝ тогава над 500 000 души дневно ще да могат да ползват най-удобния и екологичен градски транспорт. Йорданка Фандъкова подчерта, че с изграждането на 3-тата линия се очаква с около 90 000 тона годишно да се спестява от вредните емисии във въздуха.

От своя страна директорът на „Метрополитен" инж. Стоян Братоев посочи, че по договора за строителство крайният срок е 31 август и към момента строителните дейности се движат по график. По време на проверката стана ясно, че влизане в тунел на пробивната машина ще стане през месец март, а дейността ще започне от „Красно село". Инж. Братоев добави, че се очаква транспортирането от Германия до България на всички части от тунелопробивната машина, тежаща 1 600 тона. По думите му12 ТИР-а, от общо 87, с части на машината са пристигнали вече в София.

До края на 2019 г. в София ще има 12 нови метростанции, които ще се използват от над 500 000 души.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници