Съдът отмени условната присъда на Красьо Черния

Съдът отмени условната присъда на Красьо Черния
Срещу Красьо Черния тече и процес за укриване на данъци, по който той бе оправдан на първа инстанция преди три месеца. И двете му оправдателни присъди все още не са окончателни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийският градски съд отмени двугодишната условна присъда на Красимир Георгиев – Красьо Черния, която Софийският районен съд му наложи през февруари по делото му за лъжесвидетелстване.

Последното заседание по процеса на втора инстанция срещу сочения за кадровик на съдебната система Красимир Георгиев не бе обявено предварително.

Строителният предприемач бе обвинен, че по време на разпит пред Първолета Никова от Софийската градска прокуратура е излъгал, че не познава магистрати.

По време на делото в СРС бяха разпитани над десет съдии и прокурори, които заявиха, че се познават с подсъдимия.

Основната причина за оневиняването на Красьо Черния е, че тричленният състав на СГС приема обвинението му за несъставомерно, предаде „Медиапул", цитирайки неофициална информация.

Мотивът е, че то е повдигнато въз основа на негови показания, дадени като свидетел по вече прекратеното разследване за търговия с влияние, образувано след избухването на скандала за „пазаруване" на гласове във Висшия съдебен съвет.

Основен принцип в правото е, че всеки свидетел е свободен да не споделя информация с разследващите органи и съда, която би уличила него или негови близки в извършване на престъпление.

В този случай СГС е преценил, че Красимир Георгиев не е бил длъжен да сподели с прокуратурата, че действително познава магистрати.

Тезата на Красьо Черния през целия процес бе, че на разпита пред прокурор Първолета Никова е бил запитан конкретно дали познава „магистрати, които в някакво питейно заведение да са ми предлагали или аз на тях сумата от 200 000 лева или евро", на което той отговорил отрицателно. Това обаче не личало от протокола и така му било скалъпено обвинението в лъжесвидетелстване.

Сред магистратите, уличени в нерегламентирани контакти с Красимир Георгиев, бяха шуменският съдия Тодор Тодоров, понижен в ранг след това, отстраненият апелативен прокурор на Пловдив Андрея Атанасов, подалите оставки след сериозен натиск членове на ВСС Стойко Стоев и Иван Димов, както и Румяна Ченалова от СГС, която в момента гледа делото „Октопод".

От избухването на скандала през юни 2009 г. Красимир Георгиев категорично отрича някога да е говорил с магистрати за списъци с назначения и за членове на ВСС, които може да „купи" срещу 200 000 евро. Тази информация първоначално бе изнесена на заседание на съвета от Иван Колев.

Срещу Красьо Черния тече и процес за укриване на данъци, по който той бе оправдан на първа инстанция преди три месеца. И двете му оправдателни присъди все още не са окончателни.

#Красимир Георгиев – Красьо Черния #Красимир Георгиев #Красьо Черния #лъжесвидетелстване #условна присъда #Софийски градски съд #Софийски районен съд #СГС #ВСС #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници