Онколозите от КОЦ-Пловдив: Невинни сме, някой иска да ни вземе пациентите

Онколозите от КОЦ-Пловдив: Невинни сме, някой иска да ни вземе пациентите
БГНЕС
A A+ A++ A

От три седмици продължава атаката срещу нас, тя е организирана и очевидно зад нея стоят много пари. Някой иска да ни вземе пациентите. С тези изводи в изключително емоционална пресконференция се обърнаха към медиите ръководството и лекарите от Комплексния онкологичен център в Пловдив, подкрепени и от пациенти, пише БГНЕС.

Няколко операции в този център са във фокуса на популярно телевизионно предаване, а изводите, които се правят, говорят за сгрешени диагнози и ненужни ампутации. След излъчването на предаването Районна прокуратура се самосезира и започна проверка. Проверка извърши и Министерството на здравеопазването, а, оказва се, от три седмици върви вътрешна проверка от анкетна комисия на всички случаи за последните година и половина. Това каза управителят на Комплексния онкологичен център д-р Красимир Вальов. Макар че няма подадени жалби от пациентите, визирани в предаването, по досиетата, потърсени от Медицинския одит, лекарите са установили за кои точно случаи става дума. Медицинските стандарти са спазени, сочат докладите на комисиите. За три от пациентките се очакват допълнителни патохистологични експертизи от национален консултант и тогава ще се излезе с окончателен доклад.

За какво точно става дума, обясни най- ясно д-р Антоанета Томова, завеждащ Отделението по химиотерапия. При всяка онкологична операция се взема материал, който се изследва на момента, за десет минути и от резултата зависи как ще продължи интервенцията нататък, това е така нареченият гефрир. Траен материал се изследва допълнително във времето и той потвърждава или отхвърля данните от гефрира. По света процентът на разминаванията между гефрира и трайния материал в медицинската литература са 2.9%. В пловдивския Комплексен онкологичен център те са по- малко от 1%. Или по-конкретно- през последната година и половина в центъра са направени 3 446 гефрирни изследвания, процентът на несъвпадение с трайния препарат е 0.58% или 20 случая. Петте случая, цитирани в предаването, са от тези. Има данни, включително писмено доказателство от една от пациентките, че върху нея е оказван натиск и са и платени 50 лв., за да изтегли хистологичните си материали от клиниката. За това, че се изнася строго конфиденциална информация и на база писмения сигнал ръководството на Комплексния онкологичен център е подал жалба в прокуратурата.

Относно внушението, че тук се правят ненужни операции заради клиничните пътеки, д-р Томова поясни, че КОЦ е общинското здравно заведение в най- добро финансово здраве и то няма никаква нужда да оцелява по този начин. Беше разяснен подробно и с медицински термини и случаят, в който заради доброкачествен тумор е ампутирана гърда на пациентка. Всички лекари се оплакаха от натиска, който влошава работната им среда и вреди на доверието на пациентите, оттам и на тяхното лечение. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино