Пред последните 10 години канадските тайни служби съхранявали незаконно лични данни

Пред последните 10 години канадските тайни служби съхранявали незаконно лични данни
http://www.bellanotte.bg/
A A+ A++ A

Канадската служба за сигурност и разузнаване (КССР) незаконно съхранявала личните данни на гражданите през последните 10 години.

Става въпрос за данни, които са събрани по електронен път. В решението на Федералния съд на Канада, обнародвано на 3 ноември, се посочва, че КССР е нарушила задължението си да уведомява съда за такива дейности. Тайната служба не е имала право толкова дълго да съхранява лични данни на канадци, ако те не са пряко свързани със заплаха за националната сигурност, пише БГНЕС.

Шефът на КССР Мишел Кулон вече обяви, че неговата служба ще приеме решението на Федералния съд и "ще предприеме незабавни действия". Той също така добави, че "дълбоко съжалява", че съдът има повод да се съмнява в правилното изпълнение на задълженията на служителите на КССР.

Според Си Би Си, от 2006 г. КССР е започнала изпълнението на специална програма за събиране на лични данни, която е известен също като Аналитичен център за събиране на оперативни данни. Тя позволява да се събира информация за обекти за проследяване от специалните служби. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино