Лидерът на ИД избягал от Мосул

Лидерът на ИД избягал от Мосул
http://europe.newsweek.com/
A A+ A++ A

Водачът на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) Абу Бакр ал Багдади е напуснал обсадения иракски град Мосул.

Това твърди британският външен министър Борис Джонсън пред парламента, позовавайки се на източници от разузнаването. Макар че Ал Багдади е избягал, той все още използва интернет, за да насъсква бойците му да продължават насилието, отбеляза Джонсън, пише БГНЕС.

Преди това водачът на ИД призова своите сили да устоят на натиска на иракската армия в Мосул - вторият град в Ирак, където джихадисткият лидер обяви „Халифат“ през 2014 г. „Не се огъвайте“, се казва в аудио посланието, за което се твърди, че е на Ал Багдади. То е разпространено по свързаната с ИД телевизия „Ал-Фуркан“. Това е първото послание на Ал Багдади от повече отгодина.

Групировката „Ислямска държава“ насилствено събира цивилни жители около и в Мосул с явното намерение да ги използва като жив щит при очаквания щурм на иракските сили за сигурност. Мосул е разделен от река Тигър на източна половина, известна като левия бряг, и западна половина, която е десният бряг.

Очаква се джихадистите да окажат ожесточена съпротива в боевете за западната част на Мосул, която ги свърза с останалата част от западен Ирак и Сирия.

„ИД ще бъде изтласкана от Мосул, но това е най-трудната задача, с която иракските сили за сигурност са се сблъсквали досега и успехът ще отнеме време“, посочи Борис Джонсън. Той предупреди, че джихадистите ще стават все по-жестоки, когато започнат да губят контрола над Мосул.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници