Тютюнопушенето намалява живота на ХИВ-позитивните повече от самия вирус

Тютюнопушенето намалява живота на ХИВ-позитивните повече от самия вирус
DarikNews.bg
A A+ A++ A

Пушенето намалява живота на ХИВ-позитивните хора много повече, отколкото самият ретровирус, който атакува човешката имунна система.

До този извод са стигнали учени, проследява живота на няколко стотин пациенти в САЩ и публикували техните констатации в  Journal of Infectious Diseases, информира БГНЕС.

"Човек, заразен с ХИВ и непрекъснато приемащ антиретровирусни лекарства, но всъщото време е пушач, е по-вероятно да умре именно от пушенето и свързаните с него заболявания, отколкото от самия ХИВ. Добрата новина във всичко това е, че отказът от цигарите значително удължава живота на такъв болен и отказът от тютюна в такъв случай никога не е късно", казва Кришна Реди от Харвардския университет.

Реди и колегите му стигнали до това заключение в хода на наблюдението на здравето на голям брой ХИВ-позитивни. Пациентите, приемащи антиретровирусни лекарства само от време на време заради финансови проблеми или нехайство, губят около шест години от живота си, ако започнат да пушат, или не се откажат от цигарите, след като узнаят за заболяването си.

Още по-зле се отразява пушенето при тези носители на ХИВ, които приемат редовно лекарствата - те губят до осем години от живота. От друга страна, както показва наблюдението на пациентите, отказали се от тютюнопушенето на какъвто и да е стадий от развитието на инфекция, им връща години живо, които биха изгубили, ако продължат да пушат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино