Започна изплащането на помощите за пострадалите от трусовете

Започна изплащането на помощите за пострадалите от трусовете
Храмът „Свети Иван Рилски“ е една от най-пострадалите от земетресението сгради и богослужения в него не се извършват. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Перник започна раздаването на социалните помощи от по 325 лева на пострадалите от земетресението.

До 9:30 ч. неколкостотин души се бяха наредили да ги получат, съобщи БНР.

„295 са обработените молби. Това са за Перник. 165 са обработените молби и днес хората могат да си получат парите в с. Дивотино. 147 са обработените молби в с. Мещица. Тъй като това са най-засегнатите места, там сме организирали каси, където на място да могат да бъдат изплащани тези средства и хората да не се затрудняват да идват до общината“, каза областният управител на Перник Иво Петров за процедурата за даване на помощи.

Социалните помощи на пострадалите хора се изплащат във фоайето на областната управа в Перник, а в селата Мещица и Дивотино – в пощенските станции.

Хората получават парите в брой на ръка на базата на подадените молби за помощи и след представяне на лична карта.

Финансовото министерство отпусна 900 000 лева. Според хората средствата ще им помогнат да заличат някои от щетите, но по принцип те няма да са достатъчни, тъй като цените на строителните работи и на строителните материали в града са нараснали след земетресението.

Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че средствата, определени от правителството за помощи на хората, са достатъчни засега, предаде БНР.

„Мисля, че на този етап – да. Ще видим, ще преценим в ход. Ако трябва да се подават нови молби, хората могат да ги подават, но тях ще ги обработваме след понеделник. Искаме да приключим сега с тези над 2000“, добави той.

След 14 часа ще бъдат изкарани нови списъци. Тотю Младенов съобщи, че службите ще работят и в събота и неделя.

За да получат такава помощ, хората трябва да подадат молба до Агенцията за социално подпомагане. След това се извършва проверка от служители на агенцията.

Молбите могат да бъдат подавани в едномесечен срок от настъпването на събитието. През вчерашния ден бяха подадени 1600 молби в Пернишко, Радомирско и София.

Кабинетът отпуска и 5 млн. лв. за ремонти, ако се наложи – за нов строеж на 3 детски градини в Перник и на основно училище в Радомир.

Областният кризисен щаб в Перник в четвъртък ще заседава с участието на президента Росен Плевнелиев. След заседанието държавният глава ще направи оглед на обществени и жилищни сгради, пострадали най-сериозно от трусовете.

Със заповед от Министерството на образованието учениците от община Перник няма да учат от 31 май до 8 юни.

Пред църквата „Свети Иван Рилски“ от 17 ч. ще има курбан за здраве на децата от града. Храмът е една от най-пострадалите от земетресението сгради и богослужения в него не се извършват.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев коментира призива на кмета на Перник Росица Янакиева държавното обвинение да се заеме с врачки и екстрасенси, които всяват паника сред хората, че предстоят нови силни земетресения.

„Не ми е известно да има някакъв конкретен повод, а и не ми е много ясно какво ще бъде правното основание на тази проверка. Тук ме хващате неподготвен, признавам си. Ако сега един екстрасенс оповестява това свое съждение публично, въпросът е дали той го разпространява, всявайки смут сред населението, или съответната медия“, заяви обаче той, цитиран от БГНЕС.

#Перник #помощи #земетресение #Дивотино #Мещица #Иво Петров #Тотю Младенов #социален министър #Агенцията за социално подпомагане #Радомир #София #Росен Плевнелиев #президент #Росица Янакиева #кмет #Борис Велчев #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници