Председателят на Европейския парламент за ареста на Сабунджу: Турция провеждат политически „масови чистки”

Председателят на Европейския парламент за ареста на Сабунджу: Турция провеждат политически „масови чистки”
clubz.bg
A A+ A++ A

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви по повод ареста на главния редактор на опозиционния в. „Джумхуриет” Марат Сабунджу, че турските власти провеждат политически мотивирани „масови чистки” в страната.

Шулц припомни, че лично е заявявал, че ЕС „е много впечатлен от смелостта, с която гражданите на Турция защитаваха демокрацията след опита за държавен преврат. Но продължаващите масови чистки изглеждат по-скоро политически мотивирани, отколкото законосъобразни и целесъобразни по отношение на сигурността”, пише БГНЕС.

Според Шулц „арестът на Мурат Сабунджу и други журналисти от „Джумхуриет” е още едно преминаване на червената линия в сферата на нарушаване на свободата на словото в Турция”.

„Дебатите за смъртното наказание, арестите на кметове, назначенията в университетите: турското правителство се домогва по-скоро до поляризация, отколкото до единение”, смята председателят на Европарламента.

Главният редактор на „Джумхуриет” беше арестуван по подозрение в съдействие на терористични организации. Телевизия Ен Ти Ви съобщи, че са издадени заповеди за арест на още 13 журналисти.

В домовете на няколко от тях, включително и на ръководителя на редакционния съвет Акън Аталай, се провеждат обиски.

Журналистите са заподозрени, че са публикували материали, чрез които подкрепяли Кюрдската работническа партия и „терористичната организация на фетулахистите”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите