Непоказвани творци в изложба на съвременно японско изкуство

Непоказвани творци в изложба на съвременно японско изкуство
A A+ A++ A

31 октомври 2016 г., София.На 2 ноември от 18 часа в галерия „Финес“ в София ще бъде открита изложба на съвременно японско изкуство – селекция от творби от керамика, текстил и хартия, скулптури и инсталации. До 19 ноември българската публика ще има възможността да гледа и филми, които илюстрират техники на японски съвременни автори и показват начините за създаване на част от произведенията.

Изложбата е част от 27-ите Дни на японската култура в България и се организира от фондация „Аматерас“ в партньорство с NEXUS (Япония) и с подкрепата на Посолството на Япония. Това е поредният проект на фондация „Аматерас“, насочен към представянето на съвременното японско изкуство в България. Куратор на проекта е Даниела Тодорова.

Любителите на японската култура ще се запознаят с 33 съвременни японски творци, някои от които никога не са били представяни в България до този момент. Експозицията представя 36 произведения от керамика, 40 от хартия, 5 творби от текстил, няколко инсталации и скулптури от различни материали. Всички творби са изпълнени по сложни и редки технологии, характерни за японската древна керамика, текстилно и хартиено изкуство и развити през вековете до наши дни. Българската публика ще се запознае с дълбокото съзерцателно отношение на японския творец към изкуството, който търпеливо изработва едно-единствено произведение.

Съвременното японско изкуство от различни жанрове разширява представата за Япония и нейните изкуства днес. Авторите са от различни райони на страната, а това придава стилово и идейно разнообразие на изложбата. Експонатите са обединени от естетическата минималистична визия, характерна за Япония, като някои произведения носят елементи на традиционни техники, интерпретирани по съвсем нов начин.

За Дните на японската култура в България

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и седма поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2016 г. се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Astellas, Canon, Fanuc, Geotechmin, Hitachi, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, LB Bulgaricum, Lexus, Mitsubishi Corporation, Toshiba, Toyota, YAZAKI и Yokogawa България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници