Съдът в Гърция отмени реформата в електронните медии, предлагана от правителството

Съдът в Гърция отмени реформата в електронните медии, предлагана от правителството
http://www.vestnikataka.bg/
A A+ A++ A

Върховният административен съд на Гърция – Държавният съвет, е отменил реформата в електронните медии, предприета от гръцкото правителство.

Това е сериозен удар срещу Ципрас, който веднага остро осъди решението на съдиите, съобщава БГНЕС.

С мнозинство от 14 гласа от общо 25 административният съд обяви за неконституционен закон от октомври 2015 г. с който крайно лявото правителство ограничи до четири националните лицензи за частни телевизии и ги предостави след процедура, донесла 246 млн. евро на държавата, съобщи съдебен източник.

Болшинството от съдиите в административния съдебен орган са преценили, че независимият контролиращ орган за електронните медии - Съветът за радио и телевизия, а не законодателят, е този, който трябва да провежда реформата. Решението на Държавния съвет бе взето на закрито заседание, но информация за него все пак изтече в медиите. Официално то ще бъде оповестено в понеделник.

Това решение на Държавния съвет е удар за гръцкото правителство на радикалната левица, което предприе силно оспорваната от опозицията реформа като водеща инициатива за почистване на аудио-визуалния сектор, държан в продължение на 27 години в правен вакуум и финансова непрозрачност от шепа олигарси. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници