Съществува риск за 20 000 пациенти болни от диабет да не могат да продължат да се лекуват

Съществува риск за 20 000 пациенти болни от диабет да не могат да продължат да се лекуват
meddoc.com.ua
A A+ A++ A

Под въпрос е дали около 20 000 пациенти с диабетно стъпало ще продължат да се лекуват. Това заяви на пресконференция Мариана Александрова, председател на Национално сдружение „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром”, пише БГНЕС.

Сдружението, както и други пациентски организации, предлагат Амбулаторна процедура 38, която хора с диабет, МС, епилепсия, ревматологични заболявания и муковисцидоза да бъде извадена изцяло от бюджета на болничната помощ, за да не се ограничава достъпът на пациенти до Експертна лекарска комисия, както и да не се засяга бюджетът по клиничната пътека. Процедурата е за амбулаторно наблюдение на пациенти, получаващи скъпоструващи лекарства.

„За болните с диабет е проблем, че за да се направят всички изследвания по тази процедура това коства около 200-250 лв., на човек. За пациентите с МС, които са около 7000 казват, че не е проблем, защото тях ги хоспитализирали и лекарствата им са безплатни. За нас обаче това не се получава”, категорична бе Мариана Александрова.

Тя съобщи, че болните с диабет у нас са 460 000, а от тях се лекуват около 20 000 пациенти с диабетно стъпало. От друга страна, Александрова поясни, че специализираните лекарски комисии са само 5 на брой в 5 университетски града и изследванията не се покривали от клиничните пътеки.

„Тези изследвания струват около 250 лв., а лекарството което трябва да получи един болен с диабетно стъпало е около 30-40 лв. За да получи това лекарство, трябва да направи изследвания за 250 лв., и естествено, че няма да го направи”, коментира председателят на Национално сдружение „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром”.

„Под въпрос е дали около 20 000 пациенти с диабетно стъпало ще продължат да се лекуват. Искаме не само промени в самата амбулаторна процедура, но и да се намери механизъм за актуализиране на списъка на скъпоструващи лекарствени продукти”, заяви Мариана Александрова. Тя подчерта, че за 20 години този списък е актуализиран само веднъж. Не мисля, че става дума за нещо нарочно, а по-скоро за нещо недомислено, посочи тя във връзка с цялата ситуация.

Пациентските организации вече са внесли и становища по казуса в Министерството на здравеопазването и НЗОК.

От друга страна бе представен и пилотен проект „Психосоциална подкрепа за живот с диабет и преддиабет”, който ще обхване 40 пациенти с диабет. Основната му цел е предоставяне на психосоциална подкрепа за хората с диабет и от рискови групи за диабет, чрез психологични консултации и групи за взаимопомощ. Бихме искали във всички клиники и болници да има психолози, когато са най-нужни на пациента, каза още Мариана Александрова. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници