Стартира проект насочен към адаптирането на законно пребиваващи у нас хора от трети страни

Стартира проект насочен към адаптирането на законно пребиваващи у нас хора от трети страни
http://koopacademy.com/
A A+ A++ A

Започва проект, насочен към подпомагане на лица, получили международна закрила на територията на Европейския съюз, както и на други законно пребиваващи у нас граждани на трети страни, съобщава БГНЕС.

Дейностите по проекта се финансират от Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ на Европейския съюз и от националния бюджет, чрез МВР. Той е с продължителност 12 месеца, трябва да приключи септември догодина и е за подпомагане на минимум 900 души. Той ще се осъществи от БЧК и партньорска организация – асоциация Форум.

Николай Тодоров от БЧК посочи, че целта на проекта е да се предоставят различен тип услуги под формата на подкрепа, която да спомогне адаптацията и последващата интеграция на гражданите от трети страни, които законно пребивават на територията на България. Това са хора, които не са от ЕС и трябва да имат законно основание – получили някаква форма на статут за пребиваване.

Ще има три големи групи дейности - сред тях административни и правни услуги, на медицинска, психологическа и социална помощ и като част от тях е улесняване комуникацията с институциите на гражданите от трети държави.

Мария Карагьозова – председател на асоциация Форум разказа за дейността, свързана с предоставяне на административни и правни услуги, която те ще изпълняват. В проекта ще работят 10 висококвалифицирани експерти. „Нашата дейност ще бъде свързана не само с разясняването на техните права от административна и правна гледна точка, но за нас ще бъде много важно те много ясно да разберат и своите задължения като лица законно пребиваващи на територията на ЕС“, каза тя. Карагьозова отбеляза, че за тях е важно техните първоначални очаквания да бъдат адаптирани към реалността. Така сред темите на консултациите, които очакват да потърсят тези хора, е събиране на семейство, как да се регистрират в бюрата по труда, как да правят своите адресни регистрации, какви са възможностите да се включат в образователната система на страната на всички нива, как биха могли да регистрират юридическо лице и да стартират свой собствен бизнес и др.

Към 1 октомври в България има официално регистрирани 6 564 души от Афганистан, от Ирак 3731, от Сирия 1629, от Пакистан -1283 , от Иран - 311, каза д-р Надежда Тодоровска зам.-генерален директор на БЧК “Интеграцията е двустранен процес”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници