В Лондон показват над 80 портрета на Пикасо

В Лондон показват над 80 портрета на Пикасо
A A+ A++ A

Националната портретна галерия в Лондон показва изложба, посветена на портретното творчество на Пабло Пикасо, съобщава БГНЕС.

Експозицията включва над 80 портрета, някои от които никога не са били показвани в Великобритания, други пък са емблематични за творчеството на Пикасо.

От мрачните картини от неговия Син период до закачливи карикатури на най-близките му приятели, изложбата дава израз на най-разнообразните метаморфози в неговия художествен стил.

В експозицията могат да бъдат видяни едни от първите портрети и автопортрети на Пабло Пикасо, нарисувани като тийнейджър под ръководството на неговия баща, така и последните творби на художника, направени месеци преди неговата смърт през 1973 г. "Това е една забележителна работа, Пикасо гледа в огледалото и сякаш гледа смъртта право в очите", казва историка на изкуството Елизабет Каулинг по повод творбата „Self Portrait” от 1972 г., която е част от изложбата в Националната портретна галерия.

Експозицията „Пикасо: Портрети” се организира съвместно с Музея Пикасо в Барселона, и е първата голяма изложба от 1996 г. насам, когато MoMA в Ню Йорк и Grand Palais в Париж организираха изложба, посветена на Пабло Пикасо, включваща над 300 творби.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници