Комисар Николов: Паниката е по-опасна от трусовете

Комисар Николов: Паниката е по-опасна от трусовете
A A+ A++ A

Земетресението не е толкова страшно, колкото околната среда, и по-точно сградите, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Трусовете не убиват, това го правят сградите. В такива моменти най-важното е да няма паника, каза той по bTV във вторник.

Комисар Николов добави, че предварителната подготовка помага много при евентуално земетресение, а хората трябва да запазят самообладание.

Николов припомни, че всяка институция или фирма веднъж годишно трябва да отиграва ситуация на поведение при бедствие. Това е особено важно за училища и детски градини.

Така според него ще бъдат избегнати паниката и хаосът, които настъпиха при силния трус в Перник.

Тази година в България ще се проведат 4 учения, в рамките на които земетресението е част от сценария.

„Следващия месец ще има такова учение – при високи води на Дунав къде да отидем и какво трябва да правим“, съобщи още Николай Николов.

По думите му в складовете на дирекцията и БЧК има достатъчно палатки, завивки, храна и вода, за да се реагира бързо при природно бедствие.

По повод решението на премиера Бойко Борисов полицейските патрули да използват мегафони, за да информират населението при нови силни трусове, комисар Николов обясни, че това няма да е постоянно, но е важно хората да имат информация.

„Не е нужно да пускаме сирените и да внасяме паника сред населението. Това може да доведе до инфаркт дори“, каза Николов.

Той обясни, че дезинформацията на перничани е довела до паниката в града. Слухът, че стената на язовир „Студена“ се е напукала, е накарала местните да тръгнат към София или да се качат на по-високи места.

„Последното земетресение обаче доказа, че нашето строителство не е толкова калпаво“, заключи комисарят и призова властите да работят за привличането на повече доброволци, които да помагат на спасителните служби при природни бедствия.

#язовир „Студена” #премиер #Бойко Борисов #природни бедствия #БЧК #Дунав #България #Перник #главен комисар Николай Николов #Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ #паника #трус #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници