Пострадалите от труса може да получат пари още тази седмица

Пострадалите от труса може да получат пари още тази седмица
В понеделник Младенов обиколи пернишките села Дивотино и Мещица заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов и еврокомисаря Кристалина Георгиева. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Във вторник или сряда ще се вземе решение как ще се плаща помощта на хората, пострадали от силния земен трус от 22 май, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

„Това е помощта за най-неотложни нужди на хората. Тя е 325 лв. по Закона за социалното подпомагане, но предварително нека да не се правят сметки“, каза министърът.

„Тази помощ е за най-спешни и неотложни нужди“, повтори той по БНТ във вторник сутринта.

Младенов допълни, че с местните власти уточняват синхрона в действията на отделните институции.

„Правим всичко възможно. Едната помощ, която ще получат хората, е, че в момента се правят огледите по къщите с комисии, а другата помощ е от Агенцията по социално подпомагане, която ще е еднократна за най-неотложните им нужди. Примерно да се възстанови спешно коминът или керемидите, докато се чака да се възстанови това, което е разрушено“, обясни Младенов.

Министърът заяви още, че се прави всичко възможно тези еднократни помощи да бъдат изплатени на хората още тази седмица. Изчаква се само решение на Министерския съвет.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че вече са отпуснати 5 млн. лева за засегнатите училища и детски градини. По думите му в сряда на заседание на Министерския съвет ще се разгледат останалите молби за помощ.

В четвъртък е предвидено министър Тотю Младенов да посети засегнатия район и да даде помощи на социално слабите, които нямат възможност да възстановят сами щетите.

В понеделник Младенов обиколи пернишките села Дивотино и Мещица заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов и еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Там министърът увери, че пенсиите в Перник ще бъдат изплатени по-рано и хората ще могат да разчитат на приходи от 4 до 8 юни.

Еврокомисарят Кристална Георгиева пък обеща, че при финансова невъзможност бедстващите да изградят отново домовете си до Коледа, ще им бъдат осигурени сглобяеми къщи.

Еврокомисията също ще бъде ангажирана с преодоляване на бедствието в Пернишко.

#Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #трус #земетресение #помощ #Агенцията по социално подпомагане #Министерски съвет #Бойко Борисов #премиер #Дивотино #Мещица #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Кристалина Георгиева #еврокомисар #Перник #Еврокомисия #Пернишко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници