Д-р Емилова: Анорексията е заболяване на психологическа основа и не се дължи на храната

Д-р Емилова: Анорексията е заболяване на психологическа основа и не се дължи на храната
Източник: Doctorbg.net
A A+ A++ A

Анорексията и булимията са заболявания на психологическа основа и не се дължат на начина на хранене. Това каза във Варна диетологът д-р Людмила Емилова, предаде Фокус.

„Най-често тези състояния са провокирани от неразбирателства в семейната среда. Обикновено момичетата имат разногласия с майките си или са повлияни от други фактори и решават да лишават организма си от храна”, обясни д-р Емилова.

По нейни думи според данните от английско проучване се оказва, че една от причините за отключване на анорексия при момичетата са ваксините, които им се поставят в детска възраст. По думите ѝ имунизациите влияят и на момчетата, като при тях съществува опасност от развиване на шизофрения. 

„Много е важно да сме деликатни и особено наблюдателни към децата си и ако забележим, че не се хранят пълноценно, непрекъснато губят телесна маса или се крият, за да повръщат трябва да реагираме веднага. Не е най-важното да им даваме пари сутрин, а те да си купуват каквото искат. Не е приоритет да им доставяме колкото се може повече средства, скъпи мобилни телефони, дрехи или всевъзможни удобства в домашна среда, защото не виждаме всъщност как губим децата си”, подчерта д-р Емилова. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници