Определянето на генетичните предразположения не се препоръчва от специалистите

Определянето на генетичните предразположения не се препоръчва от специалистите
A A+ A++ A

Развитието на генетиката позволи да се разчете цялата ДНК във всяка клетка. Открити са редица гени, чрез изследване на които може да се определи предразположението на отделния индивид към рак на дебелито черво или рак на гърдата, или диабет.

Но понастоящем специалистите не препоръчват да се изследва генома на всеки един човек и да се разкриват неговите гени. Ако разберете, че имате 1% шанс да развиете рак на гърдата, тази мисъл ще ви преследва през целия ви живот като проклятие. Може никога да не се разболеете, но друга жена, която не носи „опасния ген“, ала е подложена на рискови фактори, ще е предразположена към развитие на заболяването в по-голяма степен, без да подозира за това.

От друга страна, ако изследването на вашата ДНК покаже, че не носите гена, отговорен за развитието на рак на дебелото черво например, това ще бъде облекчение за вас, дори и причина да не провеждате профилактични прегледи. Но това не е гаранция, че няма да развиете рак.

С изключение на някои вродени заболявания и инфекциозните болести, при които имаме определен причинител, останалите заболявания се определят от редица фактори, които действат комплексно и си влияят взаимно.

Затова специалистите препоръчват изследване на човешкия геном само за научни цели или клинично при определени индикации и по комплексна преценка. Все още не знаем достатъчно, за да предсказваме болестите на хората.

По статия на Reuters Health

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници