"Турция израства силна" след безсънието на 15-ти

"Турция израства силна" след безсънието на 15-ти
Източник: btvnovinite.bg
A A+ A++ A

Вече близо два месеца след опита за преврат от 15 юли в Истанбул и последвалото го извънредно положение в страната, присъствието на въоръжените сили по улиците на града е силно осезаемо. Въпреки засиления контрол, Турция отново е отворена за туристи. Местните жители споделят, че се чувстват добре, и че дори са по-защитени от преди. „Да, разбира се, спокойно място е в момента. Много по-добре е от много страни. Това е нищо“, коментира Мерт, жител на Истанбул.

По негови думи за наличието на множеството военни по улиците има причина. Мерт описа ситуацията като „нещо като кора-тан срещу терористите“. Той е убеден, че Ердоган ще се справи с терористичните атаки срещу турския народ. „Сигурен съм, че ще бъде направено“, каза той и добави, че разчита на своя президент. „Ние го обичаме и той се справя добре“.

Мерт разказа, че също е бил по улиците в нощта на 15-ти заедно със своите съграждани. Той коментира, че по време на атаката много от войниците не са знаели срещу какво и срещу кого трябва да се бият. Но по негови думи на някои от военните в по-високите редици е било казано. „Но някои от тях знаеха. Офицерите знаеха“. Той си спомни също, че след като военните са излезли по улиците и са видели цивилните срещу тях, са оставили оръжията и са се предали доброволно.

„Всичко протече за 24 часа, след това спря. Свърши се. Сега всичко е нормално“, каза още той. Мерт коментира, че все повече туристи от различни държави посещават Истанбул. Това е признак, че положението в страната се подобрява. По негови думи въпреки множеството атентати срещу властите в града и в други части на страната, „Турция израства силна“ след опитите на Гюлен да вземе властта с насилие.

Фетхуллах Гюлен е познато име, но голяма част от цивилните не знаят много за духовния лидер. „Не знам много, но знаем, че някой го използва. Гюлен е лидер, но той също има лидер“, коментира Мерт. Той добави, че някой финансира опитите му да посегне върху турския народ. И допълни: „Някой го използва. Той не е достатъчно интелигентен, за да направи тези неща“.

Ако опитът за преврат се повтори, Мерт е категоричен, че ще излезе отново по улиците, за да отстоява правата си заедно с неговите съграждани. Но според него за момента такава вероятност няма, защото президентът няма да позволи терорът да се случи отново. „Те няма да бъдат успешни. Това е! Ердоган е умен, той може да направи всичко. Ние обичаме нашият президент“, добави още Мерт.

Ахмед и Мохамед споделят виждането на Мерт, че в Истанбул вече е спокойно, въпреки въоръжените мъже по улиците на града. Двамата са от Дубай, но идват в Истанбул за първи път след трагичната нощ на 15-ти юли. „Да, много добре. Когато видиш полиция и армия, всичко е наред, да. Чувствам се еднакво защитен и тук, и в Дубай“, сподели Ахмед. Той каза също, че преди да тръгне към Турция е бил обезпокоен заради честите взривове около полицейските участъци в страната.

„Чувствам се защитен, защото виждам полицаи навсякъде. Те контролират всичко. Всичко е под контрол, защото те са тук“, допълни неговият приятел Мохамед. Двамата с Ахмед коментират, че Турция не е в криза, въпреки обявеното извънредно положение. Според тях това, че има войници с огнестрелни оръжия навън, не бива да се възприема като кризисна ситуация.

„Турция има много силна армия, много силна полиция, те контролират всичко. Всяка държава иска да контролира народа си, а Турция е многомилионна. Военните искат да им покажат (на турските граждани), че контролират всичко“, каза Мохамед. И добави, че въпреки опитите на Гюлен и неговата организация, едва ли би се разклатила стабилността на страната.

Мохамед смята, че е естествено да има опасност критичната ситуация отпреди два месеца да се повтори, но едва ли ще има някакъв успех. „Те могат и сега да стрелят. Ситуацията може да ескалира и сега, но всичко е под контрол. Навсякъде може да се случи. Военните си вършат работата“.

Според него хилядите уволнения в страната са демонстрация на контрола на Ердоган в Турция. „Няма значение кой е, Гюлен или някой друг, няма значение кой следват. Важното тук е да се спасят 80 милиона души от 7 хиляди. Няма проблем“, добави Мохамед.

#Мохамед #Ахмед #Ердоган #Фетхуллах Гюлен #Мерт #Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"