САЩ твърдо подкрепят „Набуко"

САЩ твърдо подкрепят „Набуко"
Нюланд заяви, че Вашингтон все още "решително подкрепя Набуко". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ продължават твърдо да подкрепят проекта за изграждането на газопровода "Набуко" въпреки оттеглянето на един от основните участници - британската компания "Бритиш петролиум" (Би Пи).

Коментирайки развитието на събитията, говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви, че Вашингтон все още "решително подкрепя Набуко", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Администрацията на президента Барак Обама го смята за "изключително важен проект", заяви говорителят на Държавния департамент. Тя призна, че все още не е запозната с решението на Би Пи да излезе от проекта.

Британският петролен концерн се е отказал от участието си в европейския проект, целящ да намали зависимостта на Европа от руския газ чрез осигуряване на маршрут от Централна Азия и Близкия изток до европейските потребители.

"Проектът "Набуко" е "сложен в архива", тъй като е икономически нежизнеспособен," заяви Иън Кон, високопоставен служител на Би Пи.

По думите му компанията вече не разглежда проекта като възможност за пренос на газ от азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2".

„Би Пи и азербайджанската петролна компания СОКАР (SOKAR) сега обсъждат само съкратен вариант на проекта, известен като "Набуко-Запад"," допълни Кон.

#"Набуко" #"Бритиш петролиум" #говорител на Държавния департамент на САЩ #Виктория Нюланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници