55 комисии описват щетите от земетресението в Перник

55 комисии описват щетите от земетресението в Перник
Във всяка комисия участват по един представител на строителна фирма, на Камарата на инженерите и експерт от отдел "Строителство" в общината. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По спешни и неотложни работи в Перник работят 55 комисии, съобщи зам.-кметът по строителство на града арх. Михаил Михайлов.

Във всяка комисия участват по един представител на строителна фирма, на Камарата на инженерите и експерт от отдел "Строителство" в общината. Седем хабилитирани специалисти е изпратил Европейският политехнически университет.

„Приоритетно се оглеждат обществените сградите като детски градини и училища, където се събират много хора," обясни арх. Михайлов, цитиран от БТА.

„Там, където по преценка на комисията е възможно да се направи ремонт, строителната фирма влиза веднага," допълни той.

Обектите, чието функциониране не е свързано с масово събиране на граждани, временно се затварят и се прави количествено-стойностна сметка.

В понеделник при кмета Росица Янакиева ще бъде внесен първият набор от документи на общински обекти, съдържащ заключенията на комисиите.

Той ще бъде предаден в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

„Жилищните сгради се оглеждат от четири комисии от експерти и оценители. Проблемни са сградите, където е пренапрегната проектната част - правени са пристройки, надстрояване и др.," обясни арх. Михайлов.

По думите му същото се отнася и за сгради, в които с години е имало течове в мазето. Това е довело до проблеми в основите и поява на пукнатини. Зам.-кметът призова перничани да си оправят течовете.

„Новото строителство в Перник е изчислено да издържи на земетресение от осма степен," посочи арх. Михайлов. По думите му панелните сгради, колкото и да са хулени, също са показали добро качество.

„Необходимо е обаче да се поддържат връзките между панелите, което е възможно да се постигне при предстоящото саниране по европейски програми," уточни арх. Михайлов.

„В Перник са доставени 50 палатки и 15 фургона, които са раздадени на бедстващи граждани," съобщи областният управител Иво Петров. В събота се очаква да пристигнат още шест фургона.

#комисии #щети #земетресение #сгради

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници