Похвалиха България за сигурността в Дунавския регион

Похвалиха България за сигурността в Дунавския регион
Всички държави от Залцбургския форум дадоха висока оценка за агенцията в координирането на съвместни действия на полицейските органи на страните членки на ЕС и в обмена на информация. Снимка: msw.gov.pl
A A+ A++ A

България получи висока оценка от всички държави от Залцбургския форум за положените усилия като координатор на приоритетната област и създадената атмосфера на откритост и партньорство.

През втория ден на конференцията на Залцбургския форум в Чехия министър Цветан Цветанов представи на своите колеги постигнатия до момента напредък в изпълнението на задачите на Приоритетна област 11 - Сигурност на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Потвърдена бе политическата воля за разработването и изпълнението на регионални проекти и споделяне на професионален опит и добри практики. Министрите проведоха и предварителна дискусия за бъдещата правна рамка на Европол, гласи съобщението на МВР.

Всички държави от Залцбургския форум дадоха висока оценка за агенцията в координирането на съвместни действия на полицейските органи на страните членки на ЕС и в обмена на информация.

Министрите изказаха обща позиция, че в настоящия момент Европол е добре работеща и ефективна структура и не е необходимо да бъдат разширявани правомощията й, а да бъдат търсени възможности за по-ефективно използване и развитие на капацитета на агенцията.

След Чехия председателството на Залцбургския форум се поема от Унгария. Пред колегите си унгарският вътрешен министър представи новата 18-месечна програма на Унгария, Полша и Румъния.

Създаден през 2001 г. по идея на Австрия, Залцбургският форум е една от най-активните неформални инициативи за регионално сътрудничество. Тя действа в областта на сигурността в рамките на Европейския съюз.

#Дунавския регион #Залцбургския форум #България #оценка #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници