Деветокласник от Русе дари стипендията си за нови пиана в училището си

Деветокласник от Русе дари стипендията си за нови пиана в училището си
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

 

Деветокласникът от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“- Русе Николай Димитров дари едномесечната си стипендия, която получава от Министерството на културата за отличията си, за благотворителната кампания „Талант без граници“, предаде БГНЕС.

Инициативата е съвместна на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Училището по изкуствата за обновяване на музикалните инструменти на НУИ. Жестът е посветен на Международния ден на музиката – 1 октомври.

„Обръщам се към моите съученици да направят същото, защото тези стипендии са резултат на общия ни труд и на подготовката ни на новия роял в зала „Русе“. Обръщам се и към нашата публика - все още не е събрана пълната сума за подмяна на пианата в кабинетите по пиано, а това е изключително важно, тъй като на новия инструмент се работи по-добре и по-качествено, а това е предпоставка за постигане на по-големи постижения и успехи“, казва в посланието си младият музикант.

Пианистът Николай Димитров е едно от „Лицата на Русе“. Той е възпитаник на клавирния педагог Даниела Кюркчиева и е носител на множество престижни награди. Последното му отличие е първа награда във втора възрастова група от 15 до 19 г., където бе и най-малкият участник, в Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори“ в Добрич.

От началото на годината до 30 септември в рамките на благотворителната инициатива са събрани общо 181 484 лв. По сметка на благотворителната кампания „Талант без граници“ са постъпили 21 484 лв. от дарители. Фондация „Русе – град на свободния дух“ се включва в кампанията с 10 000 лв. Във връзка с инициативата още 150 000 лв., са отпуснати на Училищното настоятелство на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ от Фондация „Америка за България“.

Със събраните средства в края на месец август бе сменена механиката на концертния роял в зала „Русе“. Предстои да бъде закупен и нов роял „Стейнуей“ за концертния салон.

Все още са нужни средства за смяна на механиката на 25 пиана и за поетапното закупуване на нови 15 пиана, за което са необходими още близо 136 000 лв. 

#Николай Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници