Любов, музика и драматични препятствия в „Сребърният лебед”

Любов, музика и драматични препятствия в „Сребърният лебед”
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

 

 

На красиво пътешествие в света на музиката и любовта отвежда романът „Сребърният лебед” от Елена Делбанко. Колко е различна представата ни за света на класическата музика от това, което се случва в действителност? Навярно много – например колко е трудно да се живее с признати гении, какви грижи се полагат за скъпите инструменти, на които творят, както и какви пагубни страсти се вихрят около притежанието и наследяването на уникатите, създадени от великите майстори преди векове.

От страниците на обвитата в тайни и страст книга „Сребърният лебед” ще научите и къде се вмества любовта в сложната и противоречива вселена на класическата музика.

„Лебед”-ът от заглавието е легендарно виолончело, създаденото през 1712 г. от знаменития майстор лютиер Антонио Страдивариус. Изключителният инструмент е притежание на също толкова изключителен челист: Александър Фелдман – виртуозен музикант, който е признат в целия свят, но за семейството си е себичен и предимно отсъстващ съпруг и баща. Години наред Фелдман пътува по света със своя Сребърен лебед, а по стъпките му върви единствената му дъщеря – Мариана.

Момичето има таланта дори да надскочи великия си баща и знае, че един ден уникалното чело ще премине в нейни ръце. До момента, в който Фелдман умира и се оказва, че е завещал Лебеда на красив непознат – швейцарския обещаващ талант Клод.

Любовта към музиката ще сближи Мариана и Клод достатъчно, за да породи и страст помежду им, но двамата ще се изправят пред тъмни тайни от миналото, които са извън техния контрол…

Сребърният лебед” е написана от жена, която е прекарала живота си в света на класическата музика. Делбанко е дъщеря на покойния челист на Beaux Arts Trio Бърнард Грийнхаус. Той е притежавал 300-годишното виолончело Графинята на Стайнлайн, на което е свирел самият Николо Паганини. Авторката споделя, че като дете на истински виртуоз познава добре отдадеността, която се изисква, за да стигнеш до върха и какви жертви в личния живот са необходими да бъдат принесени в името на музиката.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници