До 29 септември в Националния исторически музей могат да се видят мощите на Свети Георги Победоносец

До 29 септември в Националния исторически музей могат да се видят мощите на Свети Георги Победоносец
Нова телевизия
A A+ A++ A

Софиянци и гости на столицата ще могат да видят мощите на Свети Георги Победоносец в НИМ до 29 септември. След това директорът на музея Божидар Димитров ще дари мощите на новопостроената изцяло с дарения църква „Св. Георги Победоносец” в с. Осмар, Шуменско, пише Нова телевизия.

Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-почитаните светци. По времето на император Диоклетиан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург.

В Кападокия (Мала Азия) Георги получава военната титла трибун едва на 20 години, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра.

На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убития от него змей. Православната църква в Гърция и Румъния чества паметта му на 23 април. Българската православна църква, както и православните църкви в Грузия, Русия, Македония, Сърбия и Черна гора честват светията на 6 май. В България тази дата е официален държавен празник.

#мощите на Свети Георги Победоносец в НИМ до 29 септември. Божидар Димитров ще дари църква с. Осмар #Шуменско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници