Кристалина Георгиева търси помощ от Сърбия

Кристалина Георгиева търси помощ от Сърбия
Кристалина Георгиева се обърна към сърбия с предложение страната да помогне на ЕС в справянето с бедствените положения по света. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сърбия може да вземе участие в единния европейски механизъм против бедствия и аварии на ЕС.

По време на регионален форум в Белград българският еврокомисар Кристалина Георгиева се обърна към сърбия с предложение страната да помогне на ЕС в справянето с бедствените положения по света, събщи БНР.

Това се случва няколко месеца преди в Ниш да заработи сръбско-руският регионален хуманитарен център, които ЕС и САЩ се опасяват, че може да се превърне в руска военна база на Балканите.

„Ние в Европа вярваме, че капацитетът за борба с бедствията трябва да се изгражда на местна основа - там, където се случват повечето пожари, наводнения, където хората страдат, а координацията трябва да се извършва от една структура. Ние такава стректура в Европа имаме. Няма нужда да създаваме допълнителни регионални звена," каза комисар Георгиева пред БНР.

„Сърбия и Русия могат да имат двустранен център, но ЕС не вижда смисъл той да бъде регионален и да обединява в себе си държавите от Балканите," уточни еврокомисарят.

Кристалина Георгиева разговаря подробно по темата със сръбския премиер Мирко Цветкович и вицепремиера и министър на вътрешните работи Ивица Дачич и им обясни защо ЕС не подкрепя създаването руско-сръбски център в Ниш.

#Кристалина Георгиева #еврокомисар #Сърбия #бедствия #ЕС #Белград #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"