Всяка трета седмица в НИМ - Седмица на независимостта

Всяка трета седмица в НИМ - Седмица на независимостта
Източник: news.bg
A A+ A++ A

 

Всяка трета седмица на месеца любителите на военната история ще имат възможност да разгледат много непознати експонати, свързани с определена част от българската история, предаде БГНЕС.

Така всеки месец музеят ще представя рядко показвани артефакти от милионния си фонд, а редовните посетители ще се запознават с нови аспекти от историята ни.

Инициативата започва със Седмица на независимостта. В работното време на музея от сряда до неделя столичани и гостите на София ще се докоснат до реликвите, свързани с обявяването на България за равноправна с останалите европейски страни държава, съобщиха от културната институция.

Експонатите възкресяват паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. и за армията като гарант на Независимостта. Посетителите на музея ще могат да видят отблизо сабята на Главнокомандващия Българската армия цар Фердинанд, с която той е при обявяването на Независимостта, и валтрапа на министъра на войната генерала от пехотата Данаил Николаев.

Офицерски еполети на 20-и пехотен добруджански полк, участвал в церемонията за провъзгласяването на Независимостта, и възпоменателния кръст „За независимостта на България 1908 г.“ пресъздават тържествеността на момента. Ще бъдат показани и проекти за държавен герб с новите елементи от символната система на новообявеното царство.

Витрината ще бъде озвучена от Festmarsch, написан от Йохан Щраус-син, който е посветен на България и цар Фердинанд, и е изпълнен от Виенската филхармония по повод обявяването на Независимостта през 1908 г.

Само днес, 22 септември, НВИМ ще изненада своите посетители и с филмов маратон, посветен на Независимостта. От 11.00 и от 14.00 часа в киносалона на музея ще бъде излъчен филмът „Независима България“ на Огнян Сурдолов, а от 12.00 и от 15.00 часа – „Фердинанд Български“ на проф. Светослав Овчаров. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници