След безпилотните таксита, дойде време и на самоуправляемите лодки

След безпилотните таксита, дойде време и на самоуправляемите лодки
www.businessnews.bg
A A+ A++ A

 

Известните канали на Амстердам от догодина ще приютят първите безпилотни лодки, които ще транспортират хора и стоки, като в същото време ще участват в изграждането на временни мостове и разчистването на водните пространства, пише БГНЕС.

Първият прототип на т. нар. „Roboat“ ще бъде пуснат във водите на холандската столица догодина. Проектът е разработен съвместно от Масачузетския технологичен институт и амстердамския Институт за напреднали градски решения.

„Докато първите прототипи на самоуправляеми автомобили вече са по пътищата, Амстердам отваря нова глава в международните усилия за автономни превозни средства“, посочват от Института за напреднали градски решения в съобщение от тази седмица.

„Представете си флотилия от автономни лодки, транспортиращи стоки и хора“, допълни ръководителят на изследователската програма на „Roboat“ проф. Карло Рати от Масачузетския институт.

Освен за превоз, плавателните съдове ще се използват и за формирането на временни мостове през каналите, което ще е от полза при провеждането на събития с много хора като концерти и други събирания.

Според екипа зад новите безпилотни лодки те могат да се използват и за събиране на боклук от каналите или за справяне с големия брой (12 000) колела, попадащи в тях всяка година.

Обявена от ЮНЕСКО за историческо наследство през 2010 г., 400-годишната канална мрежа на холандската столица е предпочитан начин за транспорт в града, наричан още „Венеция на севера“. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници