Стотици милиони струват щетите от трусовете в Перник

Стотици милиони струват щетите от трусовете в Перник
Дори една от кулите на ТЕЦ „Перник" не издържа на земетресението и рухна. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Щетите от земетресението в Перник възлизат на стотици милиони левове, защото почти няма сграда, която да не е пострадала, заяви кметът на общината Росица Янакиева.

В Перник към момента са прегледани детските градини, училищата и някои обществени административни сгради, каза Янакиева пред агенция „Фокус”.

По думите й екипите, които правят оценка на щетите, в сряда вече са 14. Включили са се и Камарата на инженерите от проектирането и фирми, които да помогнат за остойностяването. По-точни данни за оценените ще има на 29 май.

В понеделник ще бъдат отворени яслите и всички 11 детски градини след неотложни ремонти през тези почивни дни.

Две детски градини не подлежат на ремонт и са за събаряне, каза кметът. В още една детска градина ще се прави по-сериозен ремонт и засега не е ясно кога ще бъде отворена.

„Направили сме организация така, че всички деца да се прехвърлят в работещи детски градини. В училищата също е направен оглед. Засега имаме притеснение, че двете училища – 4-то СОУ и Езикова гимназия „Мария Кюри” ще трябва да бъдат прелокирани в други сгради. Аналогично е притеснението в СОУ „Петър Берон”. Направили сме среща с директорите, направили сме тристранни срещи с директорите на училищата, представители на общината и на приемащите училища. Така че до края на учебната година децата да бъдат прелокирани в други училища”, обясни Росица Янакиева.

Останалите училища са в добро състояние – в тях ще се правят неотложни малки ремонти.

Въпреки продължаващите трусове и в сряда, хората са спокойни, каза още Янакиева.

#Перник #земетресение #трус #Росица Янакиева #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници