Два нови слаби труса в района на Перник

Два нови слаби труса в района на Перник
Земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер беше усетено в България в нощта на 21 срещу 22 май. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Две слаби земетресения бяха регистрирани около 14:00 часа в сряда на територията на страната.

Първото земетресение е с магнитуд от 3.3 по скалата на Рихтер и е регистрирано в 13:57 часа на около 25 километра в югозападна посока от София, съобщават от Сеизмологичния център на Геофизичния институт на БАН.

Дълбочината му е 10 км. Земетресението е усетено в Перник и Радомир, заяви пред БТА Николай Милошев – директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Според Европейския сеизмологичен център трус е регистрирани и в 14:41 часа със сила 2.9 по Рихтер, дълбочина 3 км, на 25 км западно от София и на 4 км от Перник.

Епицентърът на първото земетресение съвпада с този на силното земетресение от 5.8 по скалата на Рихтер в нощта срещу 22 май.

Оттогава досега сеизмолозите са отчели около 40 последващи земни труса с магнитуд над 2 по скалата на Рихтер, някои от които могат да се усетят от хората.

Отчетени са също повече от 100 микроземетресения с магнитуд от 1 и под 1 по Рихтер, които не се усещат, но се регистрират от апаратурата, коментира Милошев.

Заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН проф. Светослав Симеонов заяви пред Дарик радио, че трусовете в района на земетресението от 22 май могат да продължат седмици, дори повече от месец, но по всяка вероятност това е затихваща афтършокова серия.

Земетресение с магнитуд 5.8 по скалата на Рихтер беше усетено в България в нощта на 21 срещу 22 май. Трусът бе регистриран в 3.00 ч. след полунощ, на 10 км запад – югозапад от Перник, в района на Рударци. Епицентърът е бил с дълбочина 10 км в земната кора.

Десетки хора потърсиха лекарска помощ заради прорезни рани. Материални щети са нанесени в София, Перник, Рударци и Радомир.

Силното земетресение бе последвано от серия вторични трусове, най-силният от тях бе регистриран в 4:31 ч. Според информация на Европейския сеизмологичен център той е бил с магнитуд 4.7 по Рихтер.

Около 05:15 ч. последва нов силен вторичен трус с магнитуд 4.3 по Рихтер.

#земетресение #трус #Перник #Радомир #София #Рихтер #Николай Милошев #Националния институт по геофизика #Европейския сеизмологичен център #Светослав Симеонов #БАН #България #Рударци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници