Графит на стена на варненска гимназия изненада учениците тази сутрин

Графит на стена на варненска гимназия изненада учениците тази сутрин
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Огромна фасада се превърна в привлекателно място и привлича погледите на малки и големи, след като група младежи изрисуваха огромен графит на стената на варненската гимназия „Йоан Екзарх”, пише БГНЕС.

С красивата рисунка учениците от елитната гимназия в морската столица посрещнаха новата учебна година. Графити са рисунките или надписите на обществени места (стени на къщи, метрото, улицата), обикновено изпълнени със спрейове. Те са част от неформалната градска култура, но корените им са в най-древното минало (скалната живопис например). Името graffiti идва през английски от италиански, вероятно от graffiare, глаголът за одрасквам, набраздявам някаква повърхност.

Понякога за графити исторически се приемат пещерните рисунки на първите хора, някои инцидентни изображения по стените на Помпей и други места в Древна Гърция и Рим и по-късно случайни изображения по стените в западноевропейските градове. В действителност графитите се появяват през XX век, заедно с хип-хоп и рап субкултурата, като с влиянието на художници някои от тях достигат статута на изкуство. Използвали са се за начин на общуване между бандите. Днес графитите се срещат навсякъде, дори върху високи сгради.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници