Поредна извънредна проверка на въздуха в пловдивското село Труд. Какво установи тя?

Поредна извънредна проверка на въздуха в пловдивското село Труд. Какво установи тя?
БГНЕС
A A+ A++ A

 

След една година подаване на жалби и проверки, които не доведоха до промяна, над пловдивското село Труд най-сетне се забелязва известно разведряване на въздуха, пише БГНЕС .

От повече от година хората се оплакват от неприятните миризми, идващи от новопостроената централа за добиване на енергия от биомаса, от вибрации и от запрашеност, причинена от товарните коли по черните пътища. След като бе сформиран инициативен комитет на жителите в селото, който влезе в общинския комитет и предизвика насрочване на извънредна сесия и временна комисия, РИОСВ пак провери централата и най-сетне установи неприятната миризма.

Резултатите от извънредната проверка показват, че биоотпадъците се съхраняват на открито. РИОСВ издаде предписания те да бъдат покрити. На дружеството ще бъде съставен акт за административно нарушение за липса на редовна отчетност по Закона за управление на отпадъците, а най-важната стъпка е разполагането на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух на територията на селото.

Засега експертите са установили наличието на неприятна миризма на територията на централата, предстои да бъде определена комисия от три длъжностни лица, представители на РИОСВ-Пловдив, общинския съвет на община "Марица" и на оператора. Ролята на комисията е да определи разпространението на миризмата в селото. РИОСВ-Пловдив ще изиска от община "Марица" да съобрази транспортната схема на обекта с жалбите на жителите и така цистерните и камионите със суровина от и към обекта да не минават през селото, а по обходен маршрут.

Инвеститорите са заявили още в самото начало изграждане на инфраструктура, но така и не са го изпълнили. Освен миризмите и вибрациите, които се усещат в близкия квартал, цялото село диша запрашен въздух заради минаването на товарните автомобили по черен път. Докато стигнат до него, обаче, те минават през селото покрай училище, детска градина, пенсионерски клуб и частни жилища.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници