Политическо обединение в Русе за подобряване на въздуха в града

Политическо обединение в Русе за подобряване на въздуха в града
www.novini.bg
A A+ A++ A

 

Политическите сили в Русе се обединиха в името на чистия въздух и здравето на русенци. На днешната сесия на Общинския съвет те излязоха със съвместна декларация, в която настоява да се даде ясен отговор от институциите кой замърсява въздуха и да има наказания за виновните, пише БГНЕС.

„Настояваме за предприемане незабавни и конкретни действия от всички компетентни институции и лица, в това число Министерски съвет и министерствата, имащи отношение по тези проблеми, народните представители и Народното събрание, с цел решаване проблема с обгазяването на град Русе. Настояваме МОСВ да предостави специализирана техника за мониторинг на въздуха в града, както и за осъществяване на контрол върху капацитета на дейността както на посочената фирма-замърсител „Монтюпе“, така и на всички други евентуални замърсители на въздуха“, се казва в декларацията.

Кметът Пламен Стоилов бе още по-краен в изказването си от трибуната на местния парламент. Още повече, че замърсяванията продължават, включително и тази нощ. „ Чашата преля, три години вече са твърде много, за да чакаме институциите сами да си свършат работата. С цялата си наглост определени юридически лица, ръководени от определени хора продължават да се подиграват с русенци. Ще използвам всички властови възможности, подкрепата на всички народни представители, подкрепата на министрите, и този път ще стигнем до край“, заяви Стоилов.

И политици, и граждани настояват да се установи кои са хората и техните ръководители, които разрешават екологичното беззаконие. Кметът каза, че има уверението на всички министри, които имат отношение към проблема, че компромиси няма да бъдат правени.

„Вярно, че в завода работят 800 човека, но не може да се тровят 80 000. И друг е въпросът тези 800 души в какви условия работят. Фирмите, които тровят русенци, или ще приведат производството в съответствие с екологичните норми, или ще се премине към още по-строги и безкомпромисни мерки, включително затваряне и спиране на производството“, бе категоричен кметът.

В момента върви досъдебно производство, назначено от прокуратурата, и всеки сигнал с резултатите от проверката се прилага към разследването. От МОСВ са обещали да изпратят мобилна станция, която установява вредните емисии по такъв начин, че констатираното да може да служи доказателство и да издържи пред съда. В същото време са стартирани и процедури по промяна на комплексното разрешително на „Монтюпе“.

За първи път кметът призна, че е оказван натиск заради обвиненията към френския завод в замърсяване на въздуха, но не пожела да влиза в подробности. „Аз лично съм имал разговор с бившия френски посланик, но няма как по никакъв начин някой да оправдава някакво бездействие и престъпление спрямо русенци. Институциите ще си свършат работата. Аз съм заявил на всички, че щом не си вършат работата и трябва общината да им я върши, да си подават оставките. Този път съм категоричен и отиваме до края“, каза още Стоилов.

Гражданите, които присъстваха на сесията, коментираха, че са доволни от позицията на местната власт. За първи път се правят такива решителни крачки и се надяват да има и реален резултат. Те настояват за повече контрол, независим от институциите на МОСВ, и за закупуване на независима лабораторна мобилна станция за община Русе. Русенци ще дадат толеранс на институциите да си свършат работата, но ако няма промяна, отново ще излязат на протест. 

#Русе #чист въздух #здраве #настоява

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници