Сблъсъци с полицията на антиимигрантски протест в Гърция

Сблъсъци с полицията на антиимигрантски протест в Гърция
Привърженици на „Златна зора" празнуват на 6 май, след като резултатът от изборите им отреди над 20 места в 300-членния парламент на Гърция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Привърженици на крайнодясната партия „Златна зора" влязоха в сблъсъци с полицията по време на антиимигрантски протест в гръцкия град Патра.

Сблъсъците избухнали след мирна демонстрация на стотици местни жители пред стара фабрика, обитавана от имигранти, които искат да отпътуват с фериботи за Италия, съобщиха властите, цитирани от БНР.

Повод за протеста стана гибелта на жител на Патра, нападнат и промушен смъртоносно в събота. За нападението бяха заподозрени трима афганистанци.

Десетки поддръжници на националистическата партия, които провеждат отделна демонстрация, са замеряли с камъни органите на реда, охранявали имигрантите.

Полицията е отвърнала със сълзотворен газ, а няколко души били задържани.

„Златна зора", по-известна с крайната си антиимигрантска реторика, спечели 6,9% от гласовете на парламентарните избори в Гърция на 6 май.

Въпреки че според анализатори крайната десница няма да намери място сред победителите в новия вот на 17 юни, силната подкрепа за нея подсказва развитието на определени настроения в държавата.

Междувременно стана ясно, че аптеките в цяла Гърция ще бъдат затворени заради 24-часова стачка, обявена от синдиката на фармацевтите. Аптекарите оповестиха, че ще спрат да дават лекарства на здравно осигурените, тъй като дълговете към тях от страна на националната здравна каса възлизат на 540 милиона евро.

#Гърция #Патра #„Златна зора" #протест #имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници