Македония: Всички в НАТО ни подкрепиха, само България седя и мълча

Македония: Всички в НАТО ни подкрепиха, само България седя и мълча
Българският президент Росен Плевнелиев (в средата) потвърди това което и без това знаехме – на срещата българите са седели и са мълчали," пише „Вечер". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

На срещата на върха на НАТО в Чикаго всички членки на Алианса потвърдиха подкрепата си за Македония, само българите седяха и мълчаха, коментира скопският вестник „Вечер".

Близкото до правителството на премиера Никола Груевски издание излезе със заглавие на първата си страница „Срещата на НАТО: Всички за един – България за нито един", предаде „Фокус".

„Българският президент Росен Плевнелиев потвърди това което и без това знаехме – на срещата българите са седели и са мълчали," пише „Вечер", цитирайки изявление на президента на България Росен Плевнелиев, направено пред вестник „Вечер" и телевизия „Сител".

Македония има амбициите да стане член на НАТО, но пътят към пълноправното й членство е блокиран от спора за името с Гърция, който е пречка пред участието на Македония в редица международни организации и форуми.

„Вечер" коментира още, че на срещата на министрите всички, с изключение на представителите на Франция и Португалия, са ползвали името Македония и изразили становището, че отлагането на поканата за членство противоречи на интересите на НАТО.

На въпрос дали България е подкрепила позицията на Турция, че ветото към Македония е безпринципно и незаконно и нанася щети на НАТО, българският държавен глава е заявил, че това не е било в дневния ред на срещата и участниците се занимавали с други неща, отбелязва изданието.

„България силно подкрепя евроатлантическите интеграции на региона. Окуражаваме Македония да изпълни необходимите условия, за да стане членка на НАТО," заявил Росен Плевнелиев.

„Вечер" посочва, че по време на срещата на върха на НАТО в Чикаго, Вашингтон е потвърдил, че подкрепя разширяването на Североатлантическия алианс.

#НАТО #вестник „Вечер" #Македония #Чикаго #Гърция #спор за името #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници