Директорът на Агенцията за медийни услуги в Македония: Медийният регулатор трябва да е финансовата независимост

Директорът на Агенцията за медийни услуги в Македония: Медийният регулатор трябва да е финансовата независимост
www.bviphotovideo.com
A A+ A++ A

 

Най-важното за работата на един медиен регулатор е финансовата независимост. Това заяви д-р Зоран Трайчевски, директор на Агенция за аудио и аудио-визуални медийни услуги на Република Македония, съобщава БГНЕС.

„През последните 20 години финансовата независимост се оказа главният фактор, за да може медийният регулатор да бъде независим“, каза той и продължи: „Имаме собствени приходи от радиа, телевизии и кабелни оператори... Това прави на година 2,3 милиона евро и ни гарантира тази независимост“.

Той се надява, че българските законодатели ще вземат това предвид и ще осигурят тази независимост на родния ни регулатор, когато правят промените. „Това ще бъде почувствано след това от всички граждани“, категоричен е д-р Трайчевски.

Друго важно нещо, което е постигнато в Македония и би било добре да бъде направено и у нас, е членовете, които биват избирани за СЕМ, да не зависят от властта. „Мандатът на членовете на нашата агенция е 7 години, т.е. те не зависят от промените във властта, където мандатът е 4 години. Така те са сигурни и знаят, че не зависят от волята на политическите партии в парламента“, каза д-р Трайчевски.

Той ръководи най-стария медиен регулатор на Балканите, който е създаден през 1997 г. В българското Народно събрание д-р Трайчевски днес разговаря с представители на СЕМ и депутати. Срещата, която е организирана и по европейска линия, има за цел да запознае България със законодателните промени в областта на медиите в Република Македония, които са в синхрон с директивите на Европейския съюз.

„В медийната сфера ние правим всичко, за да сме в синхрон с европейските закони на 100%. Законите в тази област са изработени с помощта на европейски експерти, както и с финансовата помощ на Еврокомисията“, каза директорът на Агенцията за аудио и аудио-визуални медийни услуги на нашата съседка. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници