Ирландски журналист: Големите държави от ЕС доминират над малките

Ирландски журналист: Големите държави от ЕС доминират над малките
off-guardian.org
A A+ A++ A

 

Страните от горния ешелон на Евросъюза доминират над малките държави, налагат им своя политически курс и накрая идеята за европейско единство губи поддръжници сред политиците и обикновените граждани.

Това пише ирландският журналист Брайън Макдоналд в статия, публикувана в RT, пише БГНЕС.

Само допреди 10 години членството в ЕС беше толкова привлекателна идея, че дори Швейцария и Норвегия разглеждаха възможността за влизане в блока. Кой можеше да си помисли, че през 2016 година председателят на Еврокомисията ще говори, че Евросъюзът е застрашен от „екзистенциална криза“, пише журналистът.

Германският канцлер Ангел Меркел натрапи на останалите страни от Евросъюза своята миграционна политика, външният министър на Люксембург призова Унгария да бъде изгонена от ЕС заради отказа й да приема мигранти, а Австрия явно не е в състояние да организира избори. В същото време един от кандидатите за епископи на Рим Кристоф Шьонборн предупреди католиците, че мюсюлманите планират „ислямско завоевание на Европа“. Босненските сърби искат независимост от Сараево, а от своя страна Загреб предупреждава с мерки за „защита на етническите хървати“ в Босна.

"Всичко това може да предвещана криза, затова англичаните решиха да си спестят лошите предчувствия и просто гласуваха за излизане от блока. Съдейки по допитванията, евроскептиците набират популярност в Италия и Холандия, а във Франция Марин Ле Пен предлага референдум за Frexit", напомня журналистът.

По думите му, проблемът е в това, че Евросъюзът се разширява твърде бързо, приемайки относително небогатите държави от Източна Европа. „През 2013 година Брюксел стигна до Украйна, когато стана ясно, че обществеността в Евросъюза е преситена от нови участници“, отбелязва авторът.

Другата причина за проблемите в ЕС е, че либералните политици виждат ЕС като инструмент за разпространение на демокрацията, но когато те сблъскат с политика, която не им е по вкуса, реакцията им е недемократична. "Ние видяхме това в Украйна през 2013 година, когато бившият президент Виктор Янукович отхвърли споразумението за асоциация, което беше неизгодно за страната от финансова гледна точка. Вместо да уважават пълномощията му, еврократите съдействаха за оставката му чрез силов преврат“, подчертава Макдоналд.

Евросъюзът се разширяваше твърде бързо и сега Брюксел събира плодовете на това разширяване, защото структурите на ЕС не могат да се справят с положението“, резюмира журналистът. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници