Свикват извънредна сесия заради обгазяване в с. Труд

Свикват извънредна сесия заради обгазяване в с. Труд
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Неприятни миризми се стелят над пловдивското село Труд от повече от година, след като там бе построена Централа за преработка на биомаса. Няколко частни жалби до институции не дадоха резултат, а преди около месец там се създаде инициативен комитет, който пое нещата.

След като поредна проверка на експерти пак не доведе до обрат, инициативният комитет запозна общинските съветници с настроенията на хората спрямо проблема. На 20 септември ще се проведе извънредна общинска сесия, а кметът на община Марица вече нареди създаването на временна комисия, пише БГНЕС.

На извънредната сесия са поканени директора на РИОСВ- Пловдив, както и представители на фирма "Билд Инвест Сит" ЕООД, откъдето идва проблемът. Ако и тези действия не дадат резултат, хората от селото са готови да провеждат протестни шествия докато миризмите и вибрациите изчезнат.

Селото е голямо, намира се само на пет километра от Пловдив и в него живеят и хора, които са сменили големия град с идеята да бъдат по-близо до природата. След появата на централата, обаче, условията им за живот чувствително се влошиха. Миризма на фекалии се пропива във въздуха им, усещат се вибрации, които причиняват чувство на тревожност особено у по-възрастните, а прахът се стеле над цялото село. Едно от обещанията на инвеститорите е да прокарат асфалтов път до централата. Товарните коли все още минават по селски път и вдигат прах.

В централата се преработват оборски тор и биологична маса, съхранението им е на открито или покрито с найлони, което също не изолира миризмата. За да стигнат до централата, товарните коли минават край училище и детска градина. 

#неприятни миризми #село Труд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници