Майките на деца с увреждания предвиждат гладни стачки, ако геноцида не спре

Майките на деца с увреждания предвиждат гладни стачки, ако геноцида не спре
БГНЕС
A A+ A++ A

 

С черни балони в ръце, символизиращи геноцида над децата с увреждания и семействата им, родители и хора с увреждания протестираха в градинката до Народното събрание, пише БГНЕС.

Това е трети национален протест за хората и децата с увреждания, като този път уморените родители заплашват, че ако няма чуваемост от страна на правителството и Министерство на труда и социалната политика (МТСП) ще пристъпят и към гладни стачки.

Красимира Обретенова от сайта „Майко мила” заяви, която е майка на 14-годишно момиче, че протестиращите днес искат административни, структурни и законодателни реформи, прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания, която казва какво точно, как и защо трябва да бъде направено. „Има план за прилагането на тази конвенция, който, обаче не се изпълнява. Искаме някой да поеме отговорност, защото зад изработването на този план са похарчени пари, които някой е получил. Искаме в спешен порядък Закон за личната помощ, според обективните нужди на всеки човек с увреждане, а не изсипване на пари, без реална оценка на потребностите на човека, искаме да спре МТСП да харчи парите на обществото, манипулирайки го, че дава пари за хората с увреждане, ей така, много, много и много”, заяви пред БГНЕС Красимира.

Според нея с вчерашния акт от страна на премиера се случва манипулация на обществото, че за хората се дават много пари. „Искам да задам въпроса, ако дъщеря ми днес е на 16 години и навърши след това пълнолетие, какво правя, трябва да я оставя в някоя градинки ли, какво правя с нея. Искаме цялостна политика за хората с увреждания. Искаме парите да се изразходват за това, за което е необходимо – за компенсиране на последствията от уврежданията”, настоя Красимира.

Тя е категорична, че министър Зорница Русинова не знае какво означават последствията от една церебрална парализа, от аутизъм и това министерство не трябва да е свързано с хората с увреждания.  

Днес Красимира бе с табелка на врата си, на която пише „Диагноза чиновник”. „Ние сме жертви на тази диагноза, подложени сме на административен геноцид. Не може заради уврежданията на децата ни да се краде и лъже, че хората с увреждания получават пари, не нищо не получават. Ще има и гладна стачка, ако не се тръгне към реални действия от страна на администрацията в рамките на месец. Просто не можем да продължаваме така”, предупреди жената.

Сред табелките на днешния протест се виждаха и надписите – „Стоп на геноцида над децата/лицата с увреждания”, както и „Внимание МТСП ни изтребва”.

Радка Станева днес бе дошла с 22-годишната си дъщеря Румяна. Според нея би трябвало проблемът изяло да се реши за всички хора и деца с увреждания. „Дъщеря ми получава само 138 лв. социална пенсия и 100 лв. от университета с решението от ТЕЛК”, обясни тя. Радка посочи, че е невъзможно да се назначи личен асистент на дъщеря и, защото е трябва да се пътува от Пазарджик до Пловдив, а програмата е за 2 часа, които са недостатъчни да се пътува, да отиде на лекции и да се върне. „Ако си напусна работата и стана неин личен асистент ще получавам 82 лв. на месец. Правителството да вземе пример от другите държави и да ползва готов модел. В другите държави защо няма такива проблеми, всичко е уредено и нуждите на хората с увреждания са удовлетворени?”, запита майката на Румяна.

От своя страна самата Румяна Георгиева, която е студентка в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” за трета година, обясни, че успехът й в университета е много добър, но й отнемат възможността да го посещава. „Другите хора имат различни трудности. Много съм разгневена на правителството. Те ни съсипват живота. Толкова съм тъжна и разгневена на тях, надявам се да ни чуят”, заяви момичето.

„Тук съм, защото подкрепям всички майки в моето положение и, защото все още няма нищо сигурно в държавата ни. Дъщеря ми е на 20 години и взима 216 лв. пенсия и от време на време има допълнителни средства, ако се включим в някоя програма. Протестираме, защото искаме вече да има единен регистър за хората с увреждания, да спре корупцията и да може тези хора да бъдат с достойно уважение в обществото ни”, заяви Илияна Мелева, майка на Лурина Мелева. „Има много какво да се желае в нашата държава, не казвам, че не се прави нищо, надявам се поне да се стараят управляващите. Хубаво е да не се разчита само на програми, а държавата ни като държава да застане зад хората с проблеми”, заяви майката. Според нея вчерашното обещание на премиера е пак частично, за определени да, ние не влизаме в тази група. „Всички хора се нуждаят от това нещо, но не бива хората да се делят на – за едни ще има, за други няма да има, трябва да има за всички. Искаме по-справедливи помощи, нека да има контрол, ясни, точни и категорични критерии за всеки”, категорична бе тя.

Вера Иванова, която също е майка на дете с увреждания обясни, че досега няма никаква чуваемост от страна на правителството и МТСП към техните проблеми. „Искаме реформа на цялостната система, искаме електронен регистър, за да се разбере колко са хората с увреждания и какви нужди имат. Готови сме да преминем и към ефективни, гладни протести пред МС и да оставим децата си на МТСП. Особено след вчерашните изявления за раздаване на милиони левове, отново се делят хората и децата с увреждания. Над 18 години помощите спират, но едно дете дори след 18 продължава да се храни и да пие лекарства. Държавата го обрича на геноцид, защото го лишава от всякакви средства”, оплака се майката.

„Ще внесем отново исканията си за реформа, и ако няма чуваемост излизаме на гладна стачка пред МС”, каза тя и обясни, че за нея черните балони символизират отношението към хората с увреждания и почерненият им живот от държавата и институциите. Искаме да бъде както е в цяла Европа, защо трябва да се различаваме ние – искаме права и достоен живот, добави Вера.

„Искаме да отпаднат европейските програми „Асистент за независим живот” и да ни назначат родителите, които така или иначе не можем да работим, на 8-часов работен ден и да получаваме нормално заплащане. Да има Закон за личната помощ, който да е обвързан с минималната работна заплата, а ние се борим да са поне две минимални работни заплати” Юлия Старчева. Тя изтъкна, че вчерашните обещания за 930 лв. са само за децата до 18 години и призова – „Нека престанем да ги делим на деца и възрастни, защото те и след 18 години пак си остават деца, защото развитието на повечето е в бебешка възраст”.

Протестът ще се пренеси и пред МС и МТСП, където ще изсипят торба с плюшени играчки като пирамида на гнева. 

#родители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници