Трети национален протест за правата на хората с увреждания в София

Трети национален протест за правата на хората с увреждания в София
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Трети национален протест за правата на хората с увреждания се състои днес в столицата. Националното протестно шествие на родителите срещу действащата социална политика ще тръгне от сградата на Народното събрание, ще премине покрай социалното министерство и Министерския съвет, предаде БНР. 

В отговор на исканията социалният министър Зорница Русинова анонсира законодателни промени. Те ще увеличат от следващата година помощите за семействата на деца с увреждания. 50 милиона лева допълнително са необходими за целта. Помощта ще е диференцирана: за дете с най-тежки увреждания семейството ще разполага с 930 лева месечно, за увреждане между 50 и 70 на сто – 450 лева, а с под 50 процента увреждане 350 лева помощ. Средствата, както и досега, няма да зависят от доходите. Семействата сами ще решават как да изразходват парите. 

"Целта е да съвместяват по-добре грижата в семейна среда с възможността и те самите да бъдат лични асистенти на децата си или да наемат личен асистент. Целта на тези мерки не са да отменят протеста. Винаги трябва да подхождаме с разбиране към нуждите на хората с увреждания", коментира министър Русинова. 

"Очевидно нашите искания се разминават драстично с тези на правителството или те не разбират всъщност ние какво искаме", каза един от организаторите на протеста и председател на сдружение "Погледни ме" Ина Маринова. Тя допълни, че възрастните с увреждания са останали „встрани“ от предложението. Според Маринова е възможно решението да доведе до разделение между хората и е необходима кардинална реформа на целия сектор. 

"Искаме изпълнение на Конвенцията на ООН за защита на правата на хората с увреждания, по която България е страна от 2012 г. Изобщо не става въпрос за някакви пари, става въпрос за реформа. Въпросът не опира само до пари. Ние ще държим на реформа и то, пак подчертавам, не за деца с увреждания, за хора с увреждания. Всички деца в един момент стават възрастни, а след като станат възрастни, уверявам ви, проблемът става грандиозен. Родителите си умират до децата си, без никаква подкрепа. Държавата тотално ги забравя, защото един възрастен инвалид остава на една мизерна пенсия. Ние нямаме права за пенсия и изпадаме на някакви социални пенсии", каза още тя. 

Според Маринова бюрокрацията няма да изчезне, въпреки промените, тъй като документацията отново ще трябва да се обновява на 3 години.

#Министерския съвет #Зорница Русинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници